Μενού Ροή
DCIM172MEDIADJI_0937.JPG
Landis+Gyr: Πως το εργοστάσιο της Κορίνθου έφτασε να είναι κομβικό για όλη την Ευρώπη

Ιδρύθηκε πριν από 126 χρόνια, το μακρινό 1896 και πλέον έχει καταστεί ένας όμιλος με πάνω από δέκα εργοστάσια παγκοσμίως, 6.800 εργαζομένους σε πέντε ηπείρους, πωλήσεις πάνω από 1,5 δισ. δολάρια το 2021, αποτελώντας ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στους έξυπνους μετρητές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο λόγος για τον ελβετικό όμιλο Landis+Gyr, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια, το 1972 και την τελευταία δεκαετία ενισχύει διαρκώς τις επενδύσεις του στη χώρα μας, καθιστώντας το μεγάλο εργοστάσιο στην Κόρινθο, το πλέον κομβικό στην Ευρώπη, καθώς κατασκευάζει προϊόντα που «ταξιδεύουν» σε 57 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το πλέον… διεθνή εργοστάσιο του ομίλου παγκοσμίως.

Το εργοστάσιο της Κορίνθου αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα του ομίλου στην Ευρώπη με παραγωγική δυναμική ετησίως 7,5 εκατ. μετρητές, ενώ είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει έξυπνους μετρητές, εξάγοντας το 98% της παραγωγής του.

Την τελευταία δεκαετία, μέσα στην κρίση ενισχύει διαρκώς το ελληνικό εργοστάσιο φέρνοντας γραμμές του εξωτερικού στη χώρα μας, με τη μονάδα πλέον να απασχολεί 747 άτομα, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Κορινθία μετά τη Motor Oil και η τρίτη σ' όλη την Πελοπόννησο μετά και τη μεγάλη και ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλιας.

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, η περίπτωση της Landis+Gyr είναι αξιοσημείωτη, καθώς το 2015 έφερε μονάδα της Ελβετίας στη χώρα μας, ενώ μέσα στην πανδημία έφερε την παραγωγή που γίνονταν στη Μεγάλη Βρετανία στην Κόρινθο όπου δημιούργησε νέα  μεγάλη επέκταση των εγκαταστάσεων.

Στη χθεσινή παρουσίαση των εγκαταστάσεων της Κορίνθου στους δημοσιογράφους, παρευρέθηκε σύσσωμη η διοικητική ομάδα της Landis+Gyr με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Werner Lieberherr, ενώ έλαβε χώρα εκτενή ξενάγηση σε όλες τις υπερσύγχρονες γραμμές συναρμολόγησης των έξυπνων μετρητών.

Επόμενος στρατηγικός στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη γραμμών παραγωγής έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και η δημιουργία γραμμής που θα παράγει φορτιστές και λογισμικό διαχείρισης ηλεκτροκίνησης, η οποία θα στηθεί εντός του 2023 και θα ξεκινήσει την παραγωγή προς το τέλος του επόμενου έτους.

Όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Werner Lieberherr, η εταιρεία αναπτύσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς, καθώς από τους 5 εκατ. μετρητές που παρήγαγε το 2021, φέτος θα φτάσει τους 7,5 εκατ. μετρητές, με στόχο να ξεπεράσει τους 9 εκατ. μέσα στην επόμενη διετία.

Από το 2015 ο όμιλος έχει επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2020, μέσα στην πανδημία, μετέφερε την παραγωγή της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια εντελώς καινούρια και υπερσύγχρονη μονάδα, που απασχολεί 200 εργαζόμενους, παράγοντας 700 χιλ. έξυπνους μετρητές φέτος με στόχο να ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. το 2023.

Και οι τριάντα και πλέον γραμμές παραγωγής της Landis+Gyr στην Κόρινθο είναι στημένες πάνω στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προσφέροντας πλήρη ψηφιακή παρακολούθηση όλης της διαδικασίας παρασκευής των μετρητών, με απόλυτη ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια και σχεδόν μηδενική αποτυχία.

Ο κ. Lieberherr δεν παρέλειψε να εξάρει το ευνοϊκό για τις επενδύσεις πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, γεγονός που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και από την επαφή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι αυτό το περιβάλλον αποτελεί απολύτως καθοριστική παράμετρο για την κατεύθυνση επενδύσεων προς τη χώρα μας.

Αναφορικά με το διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές στη χώρα μας, ο CEO του ομίλου σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικός για εμάς», συμπληρώνοντας πως παρακολουθεί τη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε αρχικά ακόμη στάδια προκαθορισμού των προδιαγραφών, συμπληρώνοντας πως η Landis+Gyr είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη και κάθε πρόκληση.

Κεντρικός κόμβος το εργοστάσιο της Κορίνθου

Το εργοστάσιο της Κορίνθου, με έκταση 56.000 τ.μ. και 22.000 τ.μ. κτηριακές εγκαταστάσεις, διαθέτει 30 εγκατεστημένες γραμμές παραγωγής και παράγει μετρητές οικιακούς, βιομηχανικούς και δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οικιακούς μετρητές φυσικού αερίου. Όπως τόνισε ο κ. Lieberherr, μετά από πενήντα χρόνια εμπειρίας το εργοστάσιο της Κορίνθου έχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και αυτός είναι ο λόγος που όπως είπε «έχουμε διπλασιάσει τους εργαζόμενους και την παραγωγή την τελευταία 7ετία».

Πλέον, η μονάδα της Κορίνθου αποτελεί υπόδειγμα για το σύνολο της παραγωγικής βάσης του ομίλου σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ως ο διεθνής κόμβος παραγωγής της Landis+Gyr για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Όπως προαναφέρθηκε εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της, το 70% στην Ευρώπη (κυρίως στην Αγγλία), το 20% στην Αμερική και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες Αφρικής ή Ασίας.

Ηλεκτροκίνηση

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Αριστείδης Παππάς, στέλεχος με τεράστια εμπειρία σε κορυφαίους ομίλους στο εξωτερικό σε χώρες Ευρώπης, Αφρικής και Κίνας που γύρισε στην Ελλάδα προ πενταετίας για να ενταχθεί στη Landis+Gyr, τόνισε πως έως το τέλος 2023 θα έχουμε ετοιμάσει την παραγωγική βάση για την ηλεκτροκίνηση.

Θα δημιουργήσουμε μονάδα που θα κατασκευάζει φορτιστές, οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς, ενώ στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι έως το 2025 να κάνει κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ.

Βιωσιμότητα και πιστοποιήσεις

Ως ηγέτης στις λύσεις διαχείρισης ενέργειας, η Landis+Gyr δεσμεύεται να συμβάλει στην απεξάρτηση από τον άνθρακα μέσω των σχετικών προϊόντων, λογισμικών και υπηρεσιών που διαθέτουμε καθώς και των λειτουργιών αλυσίδας αξίας. Η δέσμευσή της για το περιβάλλον αντικατοπτρίζεται και στο εργοστάσιο της Κορίνθου, το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Landis+Gyr έχει τις κορυφαίες πιστοποιήσεις που υπάρχουν παγκοσμίως στον τομέα της. Είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 Διαχείρισης Ποιότητας, 14001 για το περιβάλλον, 45001 για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, 27001 για την ασφάλεια στη διαχείρισης της πληροφορίας, 17025 διαπίστευσης εργαστηρίου και δοκιμών διακρίβωσης.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας