Μενού Ροή
Μάχη εταιρειών για το φωτοβολταικό "μαμούθ" της ΔΕΗ στα παλιά λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα στην Ευρώπη σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα πρώην λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία παρέμειναν στην κυριότητα της επιχείρησης.

Το έργο θα έχει ισχύ 550 MW και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την προμήθεια του εξοπλισμού (εκτός των πάνελ), την εγκατάστασή του και την έναρξη λειτουργίας του έργου. Ο εξοπλισμός των πάνελ θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι το πάρκο να ολοκληρωθεί έως το 2024, καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτρισή του θα είναι 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου 48 μήνες.

Σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης το έργο αφορά στη «μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργεία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 550 MW».

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, την έκδοση-αναθεώρηση-τροποποίηση των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του πάρκου και τη σύνδεση του με το Σύστημα, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του μέχρι την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του. Υποχρεούται επίσης να κατασκευάσει και όλα τα απαραίτητα έργα διασύνδεσης του πάρκου με το Σύστημα (νέους υποσταθμούς, αναβάθμιση της γραμμής μεταφοράς, κλπ).

Επίσης στον ανάδοχο του έργου προβλέπεται η καταβολή πριμ 2,5% επί του αρχικού συμβατικού τιμήματος, αν το πάρκο παραδοθεί κατά 60 ημέρες νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σήμερα η ΔΕHΑΝ έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 270 MW, με 34 αιολικά πάρκα, 18 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 28 φ/β. Υπό κατασκευή βρίσκονται έργα ισχύος 395 MW, τα οποία προέρχονται από δέκα αιολικά πάρκα, τέσσερις μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταϊκών στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με συνολική ισχύ 94 MW και προϋπολογισμό 62,5 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή νέων έργων ώστε να φτάσει το 1,5 GW εντός της προσεχούς τριετίας.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η διοίκηση ανέφερε ότι προγραμματίζονται  αντίστοιχοι διαγωνισμοί και για αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW στην Βόρεια Ελλάδα ενώ βρίσκονται υπό ωρίμανση διαγωνισμοί για πρόσθετα φωτοβολταϊκά πάρκα 400 MW.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση διαθέτει πλέον ένα pipeline έργων ΑΠΕ άνω των 7 GW, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας