Μενού Ροή
Middelgrunden wind farm, outside of Copenhagen, Denmark.
Μάχη Masdar από το Άμπου Ντάμπι και ενός συνταξιοδοτικού ταμείου από τον Καναδά για το μεγαλύτερο αιολικό της Iberdrola

Το Masdar του Άμπου Ντάμπι και το Επενδυτικό Συμβούλιο Συντάξεων του Καναδά (CPPIB) εξετάζουν δεσμευτικές προσφορές για μερίδιο 40% στο γερμανικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Iberdrola σε μια συμφωνία που θα αποτιμά το έργο γνωστό ως Wikinger στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε πηγή κοντά στο θέμα. Reuters.

Τα ταμεία υποδομής InfraRed και EIP είναι επίσης κοντά στην υποβολή προσφορών, είπε η πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης πραγματοποιεί κλήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές για το μειοψηφικό μερίδιο του αιολικού πάρκου, ανέφεραν δύο πηγές, και θα επιλέξει τον νικητή τις επόμενες εβδομάδες.

Η Iberdrola, η InfraRed και η EIP αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Masdar και η CPPIB δεν ήταν άμεσα προσβάσιμες για σχολιασμό από το Reuters εκτός του κανονικού ωραρίου.

Η Iberdrola πουλά μερίδια στις αιολικές της αναπτύξεις σε επενδυτικά κεφάλαια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της 2020-2030 ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως αφιερωμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώλησε το 40% μιας βρετανικής ανάπτυξης στην Macquarie's Green Investment Group το 2019.

Η Bank of America και η Santander διαχειρίζονται την πώληση Wikinger η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2022.

Η Iberdrola αναμένει να κλείσει τη χρονιά με χρέος 46 δισεκατομμυρίων ευρώ, υψηλότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα της ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει καμία διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Οικονομικός Διευθυντής Jose Sainz.

Το Wikinger είναι μέρος του λεγόμενου κόμβου της Βαλτικής που βρίσκεται στα ανοιχτά του νησιού Rügen. Άρχισε να παράγει ενέργεια το 2018. Όταν ολοκληρωθούν τα τρία αιολικά πάρκα στην τοποθεσία το 2026, θα έχουν πάνω από 1.100 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Ένα γιγαβάτ είναι περίπου ίσο με δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ο Iberdrola λέει ότι η Wikinger παρέχει το ισοδύναμο ενός έτους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 350.000 σπίτια.

Το Baltic Hub αναμένεται να κοστίσει συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αξιοποίηση ισχυρών ταχυτήτων ανέμου στα ανοικτά είναι το κλειδί για τα σχέδια πολλών κυβερνήσεων να απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές, μια αναζήτηση που έχει γίνει επείγουσα στην Ευρώπη μετά την εισβολή της μεγάλης παραγωγού Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Iberdrola έχει 1.258 MW υπεράκτια σε λειτουργία και 5.500 MW υπό κατασκευή, και υπολογίζει ότι θα έχει επενδύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως σε ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν έξω από τις θυελλώδεις ακτές μέχρι το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας