Μενού Ροή
Έκλεισε το deal στην Ελλάκτωρ - Όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγοράζει το ποσοστό των εφοπλιστών με δέλεαρ τις ΑΠΕ - Η ανακοινωση των Μπάκου-Καϋμενάκη-Έξαρχου(upd)

upd (Ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ελλάκτωρ και της Motor Oil, έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ).

Ως γνωστόν το ταμπλό δε λέει… ψέματα, ενώ πολύ συχνά μαρτυρά τις αλήθειες που θα γίνουν γνωστές αργότερα. Αυτό έγινε τις τελευταίες ημέρες και με τη μετοχή της Ελλάκτωρ που χθες συμπλήρωσε την 5η σερί ανοδική συνεδρίαση και μέσα σε εντελώς αφιλόξενο κλίμα με όλο το Χ.Α. να βουλιάζει, η μετοχή κερδίζει το τελευταίο 5ήμερο 10,75%!

Παράλληλα, τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει διακινήσει ισχυρότατους όγκους και τζίρους, που μαρτυρούν ότι σημαντικοί επενδυτές χτίζουν θέσεις στη μετοχή. Συνάμα, εντύπωση έκανε χθες, σε μια συνεδρίαση γενικευμένου καταποντισμού για όλο τον FTSE 25 και κυρίως τις μετοχές της ενέργειας, το +3,27% της μετοχής της Motor Oil.

Χθεσινές πληροφορίες λοιπόν, τις οποίες επιβεβαίωσε το EnergyMag.gr, τονίζαν πως ο όμιλος Βαρδινογιάννη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την πλευρά των εφοπλιστών κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη, για την εξαγορά του μεριδίου τους στον όμιλο Ελλάκτωρ, το οποίο ελέγχουν μέσω των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων τους.

Η ανακοίνωση των Greenhill Investments Limited και Kiloman  για την αποεπένδυση από την Ελλάκτωρ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από  Motor Oil  κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν  την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη.

Οι συζητήσεις

Οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει αρκετά και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ίσως μέσα στο επόμενο διήμερο ξεκαθαρίσει το θέμα και «κλειδώσει» η μεταβίβαση.

Οι εφοπλιστές ελέγχουν λίγο πάνω του 30% στον όμιλο Ελλάκτωρ ύστερα από μπαράζ εξαγορών μετοχών που έχουν κάνει το τελευταίο 14μηνο, καταφέρνοντας να καταστούν ένας εκ των δύο κυρίαρχων πόλων στο μεγάλο κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο.

Όμως, το αδιέξοδο ως γνωστόν παραμένει, δεδομένου ότι η ολλανδική πλευρά και το fund Reggeborgh Invest ελέγχει επίσης αντίστοιχο ποσοστό μετοχών άμεσα, ενώ μέσω ελεγχόμενων χαρτοφυλακίων ελέγχει επιπλέον άλλο ένα ποσοστό 10-12% τουλάχιστον. To αδιέξοδο είναι εμφανές εδώ και μήνες, κάτι που έχει φέρει και μεγάλο πλήγμα στον όμιλο καθώς η μετοχική διαμάχη εξελίχτηκε σε ανοικτή πληγή, που καθημερινά ολοένα και περισσότερο βλάπτει το brand και υπονομεύει τη δυναμική και την υπόσταση της εταιρείας.

Έτσι λοιπόν, μια συμφωνία μεταβίβασης στον όμιλο Βαρδινογιάννη θα άλλαζε τα δεδομένα για τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο, ενώ θα διαμόρφωνε νέες ισορροπίες στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο και τον ευρύτερο χώρο ενέργειας, παραχωρήσεων και Ανανεώσιμων Πηγών όπου η Ελλάκτωρ έχει ισχυρή παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη γίνονται για τίμημα 1,75 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή αρκετά πιο πάνω από το μεσοσταθμικό τίμημα όπου έχτισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το ποσοστό τους οι εφοπλιστές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας