Μενού Ροή
Με κόστος στα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ η ακριβή ενέργεια - Καταλύτης ανόδου η πετυχημένη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Επιβάρυνση της των αποτελεσμάτων εξαμήνου, για την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ήδη προειδοποιήσει κατά τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, αναμένεται να προκαλέσουν τα αυξημένα από το κόστος ενέργειας τιμολόγια

Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 8% ετησίως και προσαρμοσμένο EBITDA 195 εκατ. Ευρώ (-29% ετησίως).

Η Optima εκτιμά ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα σχόλια της διοίκησης σχετικά με τη μελλοντική τιμολογιακή πολιτική δεδομένου ότι οι πιέσεις στο κόστος μπορεί να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Προσθέτει επίσης ότι η πρόσφατη επιτυχημένη συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να είναι καταλύτης για την αποτίμηση της εταιρείας "που κατά την άποψή μας δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί με δεδομένη τη τιμολογιακή αβεβαιότητα και το αρνητικό παγκόσμιο περιβάλλον".

Η Optima επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς της μετοχής της ΔΕΗ.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank τα ενεργειακά έσοδα το 2ο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση στα 922 εκατ. Ευρώ, κυρίως λόγω της σταδιακής αύξησης των τιμολογίων ως αποτέλεσμα των προσαρμογών του CO2.

Την ίδια στιγμή επιβαρύνονται οι πωλήσεις από την απώλεια μεριδίου αγοράς (64% έναντι 70% το 2ο τρίμηνο του 20).

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου προβλέπεται σε 1,111 εκατ. Ευρώ, αυξημένος κατά 8% σε ετήσια βάση.

Ακριβό φυσικό αέριο

Όσον αφορά τις δαπάνες, τα έξοδα υγρών καυσίμων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 75% ετησίως σε 246 εκατ. Ευρώ κυρίως λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και της υψηλότερης παραγωγής.

Η υπερδιπλάσια αύξηση των τιμών της αγοράς CO2 (η ΔΕΗ είχε αντισταθμίσει εν μέρει τις ανάγκες της μειώνοντας τη μέση τιμή αγοράς) και οι υψηλότερες εκπομπές λόγω της αυξημένης παραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου, οδηγούν σε εκτίμηση του κόστους CO2 στα 136 εκατ. Ευρώ έναντι 52 εκατ. Ευρώ το 2ο τρίμηνο πέρυσι.

Επιπλέον, το κόστος προσωπικού υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 6% ετησίως σε 163 εκατ. Ευρώ λόγω μείωσης προσωπικού.

Τέλος, οι διαχειριστικές ενέργειες για τις εισπράξεις λογαριασμών έχουν αντισταθμιστεί από νέες προβλέψεις επισφαλών χρεών που έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές προβλέψεις ύψους 15 εκατ. Ευρώ (σημειώστε ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να έχει ουσιαστική άνοδο λόγω της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης των απαιτήσεων σε διάστημα 90 ημερών στο τέλος του τρίμηνου ανάλογα με τη λογιστική αντιμετώπιση), υπονοώντας βελτίωση 35 εκατ. ευρώ έναντι 2ου τριμήνου πέρυσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας