Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

SMART CITIES

Με… όπλα τα πράσινα κτίρια με «σφραγίδα» LEED η Dimand μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Έχοντας το πλέον πλούσιο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» κτιρίων στην Ελλάδα και αναλαμβάνοντας μόνο έργα με προφίλ βιώσιμης ανάπτυξης στο πλέον υψηλό επίπεδο βαθμολογίας, η εταιρεία Dimand εισάγεται μεθαύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας την πρώτη κανονική εισαγωγή, με δημόσια εγγραφή μετά από μια οκταετία, καθώς τελευταία ήταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος που είχε εισαχθεί τον Ιούλιο του 2014.

Η δημόσια εγγραφή της Dimand Real Estate Development κρίνεται άκρως επιτυχημένη καθώς υπερκαλύφθηκε με μεγάλη ευκολία, με τις προσφορές να φτάνουν στα 130,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε 98 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τιμή διάθεσης της μετοχής ορίστηκε στο ανώτατο όριο ήτοι στα 15 ευρώ και αυτό επίσης λέει πολλά.

Συνολικά διατέθηκαν 6.538.100 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων 38.183 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, οι οποίες δόθηκαν µε παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων) και 931.800 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές (δυνάμει της ρήτρας επιπρόσθετης κατανομής – overallotment).

Σύμφωνα με τον ιδρυτή, κύριο μέτοχο και επικεφαλής της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, βασικός στόχος της Dimand Real Estate Development είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που αναπτύσσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα η εταιρεία έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα.

Τι είναι η πιστοποίηση LEED

Η πιστοποίηση LEED (Leadership inEnergy & Environmental Design), είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο αριστείας για τα «πράσινα» κτίρια. Από την αειφόρο κατασκευή μέχρι και την εσωτερική ποιότητα του περιβάλλοντος, η πιστοποίηση LEED επικεντρώνεται στις πρακτικές που υποστηρίζουν τους τομείς της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος στα κτίρια. Τα πράσινα κτίρια εξοικονομούν χρήματα, έχουν θετική επίδραση στην υγεία των χρηστών τους και προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις τιμές ενοικίασης αρκετά πάνω από το μέσο όρο και να αυξήσουν τις τιμές πώλησης.

Σ’ αυτό το χώρο είναι και ο απόλυτος εστιασμός της εταιρείας σε όλα τα projects που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά που θα αναλάβει στο μέλλον, καθώς φιλοσοφία της Dimand είναι να αναβαθμίζει τις πόλεις και τις περιοχές που δραστηριοποιείται, ενώ αυτά τα κτίρια είναι και τα πλέον ελκυστικά στους επενδυτές, στους ενοικιαστές και στους υποψήφιους αγοραστές. «Στόχος μας δεν είναι μόνο η αισθητική αναβάθμιση της εκάστοτε ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων μας αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας σύγχρονων κτηρίων που βελτιώνουν το περιβάλλον αλλά και τις συνθήκες όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά», τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος.

Καθώς η διεθνής τάση/ανάγκη για τη δημιουργία βιοκλιματικών πράσινων κτιρίων εδραιώνεται, η Dimand προετοιμάζεται ώστε να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.

Ψήφος εμπιστοσύνης από Μ. Λάτση και θεσμικούς

Με την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το HIG Europe Realty, αλλά και εγχώριων όπως το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση που επένδυσε 15 εκατ. ευρώ αποκτώντας ποσοστό άνω του 5%, αλλά και το Orasis που επένδυσε 10 εκατ. ευρώ αποκτώντας κάτι λιγότερο από 5%.

Παράλληλα, έχει συνάψει πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Grivalia Properties, ΑVAX, Premia κ.ά. για την υλοποίηση έργων και σύνθετων projects.

Ισχυρό και πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο

Διαθέτει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ, κατασκευάζοντας κατά μόνας ή με partners μερικά εξαιρετικά σημαντικά και απαιτητικά έργα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα. Η κατασκευή του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά σε συνεργασία με την Prodea Investments, τα νέα γραφεία της Kaizen (Stoiximan) στο Μαρούσι είναι μερικά από τα έργα της Dimand.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει εμπειρία στον τομέα κατασκευής γηπέδων, καθώς μέσω εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος παλαιότερα, είχε επιμεληθεί και την κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού, ενώ είχε συμμετοχή και στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας.

Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο η Dimand «χτύπησε» μέσω διαγωνισμού το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων, το οποίο και απέκτησε έναντι περίπου 26 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Softex στον Βοτανικό, ενώ κατασκευάζει και τα νέα γραφεία της Kaizen (Kaizen Campus) δίπλα στο The Mall Athens.

Η Dimand ιδρύθηκε το 2004 από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο και μια ομάδα συνεργατών. Ο ίδιος παραμένει βασικός μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας, ενώ τη βασική διοικητική της ομάδα συμπληρώνουν οι Πάνος Παναγιωτίδης, στη θέση του γενικού διευθυντή Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και ο Νίκος Δήμτσας διευθυντής Επενδύσεων, αμφότεροι μέτοχοι της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα για τον “Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε κλοιό ανόδου βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου αλλά και συνακόλουθα ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες δυο εβδομάδες του Αυγούστου δημιουργώντας έντονες αβεβαιότητες για το...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE