Μενού Ροή
Με ρευστότητα 2,3 δισ. ευρώ αναβιώνει το Βαλκανικό όνειρο της ΔΕΗ

Με 20 χρόνια καθυστέρηση και πολλές στο ενδιάμεσο αμφιλεγόμενες προσπάθειες, αναβιώνει το Βαλκανικό όνειρο της ΔΕΗ.

Με την αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ στα σκαριά και το τίμημα της Macquarie από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε λίγο καιρό στα ταμεία της η ΔΕΗ θα διαθέτει μια ρευστότητα άνω των 2,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε φτηνότερες πηγές ενέργειας τόσο στην Ελλάδα και όσο τις Βαλκανικές χώρες.

Το μεγάλο στοίχημα, με ενδιαφέρον όχι μόνο οικονομικό αλλά και γεωστρατηγικό αποτελεί το πως η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στον ενεργειακό μετασχηματισμό των Βαλκανίων και την αντικατάσταση των πολλών απαρχαιωμένων λιγνιτικών μονάδων που διαθέτουν, με νέες σύγχρονες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίες δεν ήταν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, όταν σε μια μέρα συνάντησε τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και, βεβαίως, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, όπου το ενδιαφέρον είναι πάντα αυξημένο.

«Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον της ΔΕΗ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», είχε αναφέρει πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης σημειώνοντας ότι το 2021 είναι μια χρονιά σταθεροποίησης της ΔΕΗ ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και νέες αγορές.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της διοίκησης, είναι σημαντικό η ΔΕΗ να αποκτήσει παρουσία σε άλλες χώρες, για να αναπτυχθεί περισσότερο, για να θωρακιστεί από επιθετικές κινήσεις από ανταγωνιστές της, για να αποκτήσει μια διεθνή κουλτούρα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Όχημα σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στη Βόρεια Μακεδονία

Πρώτος σταθμός Σκόπια, για τις επενδύσεις της ΔΕΗ, καθώς είναι ήδη ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στο μεγάλο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής. Αναμένει τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό για το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren που είναι σε εξέλιξη, στον οποίο η ΔΕΗ έχει κατέβει από κοινού με την Archirodon. Η εταιρεία έχει επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και έργων ΑΠΕ.

Από το 2018 η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει στη χώρα της εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS. Για την εξαγορά της είχε δώσει 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις της διοίκησης, επρόκειτο για μια κίνηση με στόχο την διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων. Πωλητής που εισέπραξε το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ ήταν ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ζάεφ και στέλεχος της κυβέρνησης Koco Angjushev.

Στη Σερβία

Στην ταχεία υλοποίηση του προγράμματος απόσυρσης ανθρακικών μονάδων προχωράει εξάλλου η Σερβία, η οποία μάλιστα ανέτρεξε πρόσφατα στην τεχνογνωσία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού επισκέφθηκαν πριν από λίγους τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα όπου και ενημερώθηκαν από αρμόδια στελέχη για το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της.

Η Υπουργός Ενέργειας Jovanka Atanacković, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προκειμένου η χώρα να έχει αντικαταστήσει μέχρι το 2050 ανθρακική παραγωγή 4,4 GW, θα απαιτηθούν 8-10 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Βουλγαρία - Ρουμανία - Αλβανία

Τρεις χώρες της γειτονιάς μας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία, που τα τελευταία χρόνια ζουν την δική τους «πράσινη» επανάσταση, αποτελούν τον επόμενο μεγάλο επενδυτικό στόχο της ΔΕΗ.

Σημαντικές ανακατατάξεις σημειώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας η οποία ακολουθεί πορεία σταδιακής απελευθέρωσης. Η ΔΕΗ έχει επιλέξει να ιδρύσει θυγατρική εταιρία στην Αλβανία από το 2016. Στόχος της εταιρείας ήταν να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε σταθμούς παραγωγής όσο, πιθανώς, και στην αναβάθμιση του δικτύου της χώρας.

Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και η Βουλγαρία, όπου σχεδιάζεται μέχρι το 2030 να έχουν εγκατασταθεί 2,64 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 2,2 GW θα είναι φωτοβολταικά, σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο για το κλίμα, ενώ στην Ρουμανία, οι προβλέψεις για το 2030 μιλούν για επενδύσεις 5,2 GW σε αιολικά και για 5 περίπου GW σε φωτοβολταικά, επίσης σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας.

Το 2002 έκαναν σχέδια...

Στο μακρινό 2002 η τότε κυβέρνηση Σημίτη έκανε επίσης σχέδια για την ενεργειακή διείσδυση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια. Το σχέδιο είχε παρουσιάσει ο τότε διευθύνων σύμβουλος Στ. Νέζης στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Το σχέδιο, εκτός της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, περιλάμβανε την επέκταση της διασύνδεσης με τα Σκόπια και την επαναλειτουργία τη διασύνδεσης με τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Εξεταζόταν επίσης η κατασκευή σταθμού συμπαραγωγής στα Σκόπια δυναμικότητας 100 MW, σε συνεργασία με τις εταιρείες Ζίμενς, Μέτκα, Διεκάτ, Βιοχάλκο και Τιτάνα.

Όπως και η ανακαίνιση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη Γιουγκοσλαβία και η διεκδίκηση 4 θερμοηλεκτρικών μονάδων στο Κόσοβο και η ανακαίνιση 21 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στη Ρουμανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας