Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Μεγάλα ονόματα στα έργα ΑΠΕ που ματαιώνονται – Τα 4 έργα της Γαλλικής EDF και τα αιολικά στα Άγραφα

Ξεπερνά τα 7 GW ο κατάλογος με τις άδειες κατασκευής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τέθηκαν εκτός διαδικασίας καθώς δεν κατέβαλαν έγκαιρα την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού.

Μεταξύ των 431 σταθμών ΑΠΕ όλων των ειδών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα που ματαιώνεται η κατασκευή τους, περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του κλάδου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακύρωσης των αδειών που είχε λάβει ο υπό κρατικοποίηση ενεργειακός κολοσσός EDF ο οποίος μέσω της θυγατρικής του NIATA AIOLOS σχεδίαζε να κατασκευάσει αντίστοιχα έργα σε 4 νησιά του Αιγαίου, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Ίος και την Ανάφη.

Ορισμένα ονόματα που ξεχωρίζουν στη συγκεκριμένη λίστα είναι η Καμαρίδης Global Wire ABEE,  η Σοφράνο Μονοπρόσωπη Ενεργειακή Εταρεία, η Motor Oil ΕΛΛΑΣ, η ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , η  Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Electric City, που προωθούσε αιολικές υποδομές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στο Δήμο Λήμνου με ισχύ 498 MW. Το κόστος της εγγυητικής για αυτό το πρότζεκτ ξεπερνάει τα 17 εκατ. Ευρώ και δεν κατεβλήθη.

Ακόμα έπαψε να ισχύει η άδεια της Εnercoplan Εnergy EPC and Investments , που προωθούσε αιολικά με ισχύ 285 MW , στη Στερεά Ελλάδα, στο Δήμο Ερέτριας – Διρφύων.

Την ίδια τύχη είχε και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την άδεια της για 550 ΜW , από φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Εορδαίας και Κοζάνης να παύει να ισχύει. Το κόστος αυτής της εγγυητικής είναι πάνω από 19 εκατ.ευρω.

Τέλος, ανάμεσα στις άδειες είναι και αυτή της Qair International . Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ 250 MW , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δήμο Φαρσάλων.

 Στα Άγραφα

Δεν θα έχει συνέχεια, με την ίδια διαδικασία το επιχειρηματικό εγχείρημα κάποιων εταιρειών να εγκαταστήσουν αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 233,45 ΜW περίπου σε διάφορα σημεία στην περιοχή της Αργιθέας και ευρύτερα των Αγράφων, καθώς οι Άδειες Παραγωγής – Βεβαιώσεις Παραγωγού- Βεβαιώσεις Παραγωγού Ειδικών Έργων που είχαν εξασφαλίσει κατά καιρούς, έληξαν χωρίς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να τις διατηρήσουν σε ισχύ.

Πρόκειται για έξι σχεδιαζόμενα αιολικά έργα εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας και δύο ακόμη στα όρια των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, για τα οποία οι εταιρείες που είχαν λάβει τις σχετικές βεβαιώσεις και άδειες δεν τις ανανέωσαν. Συγκεκριμένα:

1.GWE RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ AE ισχύος 16,8 MW στη θέση «Αετός & Πύργος» του Δήμου Αργιθέας (ΔΕ Αχελώου & Ανατολικής Αργιθέας)

2.ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ισχύος 36 MW στη θέση «Γιώτης» της ΔΕ Ιτάμου του Δ. Καρδίτσας

3.ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1 ισχύος 37,5 MW στη θέση «Καπροβούνι Κεφαλόβρυση των Δ.Ε. Ιτάμου και Καλλιφωνίου του Δ. Καρδίτσας

4.ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2 ισχύος 37,5 MW στη θέση «Κούλια – Κορυφή – Προφήτης Ηλίας» της ΔΕ Καλλιφωνίου του Δ. Καρδίτσας

5.ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ισχύος 12,6 MW στη θέση «Μεγάλη Ράχη» των Δ.Ε. Καλλιφωνίου, Μενελαίδας των Δ. Καρδίτσας και Σοφάδων αντίστοιχα

6.ΑΝΕΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ισχύος 21,25 MW στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του Δ. Αργιθέας

7.ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣισχύος 37,8 MW στη θέση «Βουλγάρα» των Δ.Ε Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας , Φουρνά των Δ. Καρδίτσας, Σοφάδων και Καρπενησίου αντίστοιχα.

8.ΤΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ & ΣΙΑ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 1 Ε.Ε. στη θέση «Πουλί» των Δ.Ε. Αγράφων και Ιτάμου των Δήμων Αγράφων και Καρδίτσας αντίστοιχα

Πέρα από τα αιολικά έργα έπαυσαν αυτοδικαίως να ισχύουν οι σχετικές άδειες – βεβαιώσεις και για 1 Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο στη θέση Καλη Κώμη- Ρέμα Αλμύρα του Δ. Αργιθέας, 10 Σταθμούς Φωτοβολταϊκών σε περιοχές των Δ. Καρδίτσας, Σοφαδων, Παλαμά και Μουζακίου, 6 Βιομάζας σε περιοχές των Δήμων Καρδίτσας και Σοφάδων και 1 Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στο Δήμο Σοφάδων.

Εγγυητική επιστολή

Η εγγυητική επιστολή αποτελεί ένα μέτρο και μια προσπάθεια της Αρχής για να φιλτράρει όσο είναι δυνατόν το κύμα ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα να αφήνει στην “αρένα” επενδυτές με οικονομική φερεγγυότητα.  Στόχος είναι οι φάκελοι που εγκρίνονται να περνούν και στο στάδιο υλοποίησης και όχι να μένουν κλειδωμένοι σε συρτάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ύψος της εγγυητικής επιστολής ανέρχεται στα 35. 000 ευρώ ανά MW.

Μικρό περιθώριο

Η απόφαση της ΡΑΕ δίνει ένα μικρό περιθώριο ενστάσεων, αλλά με δεδομένο ότι είχαν δοθεί και παρατάσεις στην προθεσμία κατάθεσης των εγγυητικών χωρίς οι εταιρείες να ανταποκριθούν εκτιμάται ότι η συντριπτική τουλάχιστον πλειοψηφία δεν πρόκειται να διεκδικήσουν ανανέωση των αδειών τους.

Δεν προσκόμισαν εγγυητική επιστολή

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε καλέσει τους κατόχους αδειών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, Βεβαιώσεων Παραγωγού, Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, οι οποίες έχουν εκδοθεί ή επρόκειτο να εκδοθούν μέχρι τη 15/4/2022, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης Άδειας Παραγωγής, Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία πλήρες αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, να προσκομίσουν την Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι τη 15/4/2022 προκειμένου να διατηρηθούν σε ισχύ οι Άδειες Παραγωγής, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων ή προκειμένου να αξιολογηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις. Στην σχετική ανακοίνωση οριζόταν σαφώς ότι «σε περίπτωση μη προσκόμισης της Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι την ως άνω προθεσμία παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν οι Άδειες Παραγωγής, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων, καθώς και κάθε άδεια που έχει εκδοθεί για τον σταθμό και αφορά στις ως άνω άδειες, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις απορρίπτονται».

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Η γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Total Eren υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου ισχύος 2 GW το...

ΑΠΕ

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ιαπωνίας JERA δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι θα δαπανήσει περίπου 15 δισεκατομμύρια γιεν (112 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα για τον “Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE