Μενού Ροή
Μέρισμα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων έλαβε η Σαουδαραβική κυβέρνηση στο β' τρίμηνο από την Aramco!

Τα έσοδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης από το πετρέλαιο σχεδόν διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ακόμη και όταν η κρατικά ελεγχόμενη παραγωγός Aramco διατήρησε τα μερίσματα αμετάβλητα.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας πραγματοποίησε πληρωμές στην κυβέρνηση -- τον μέτοχό του κατά 94% -- άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο, έναντι 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Δευτέρας. Αυτός είναι ένας συνδυασμός μερισμάτων, φόρων εισοδήματος και δικαιωμάτων επί της παραγωγής πετρελαίου.

Παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση της οικονομίας, το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή εσόδων της Σαουδικής Αραβίας. Οι αυξανόμενες τιμές αναμένεται να δώσουν στη χώρα το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ακόμη και χωρίς η Aramco να αυξήσει τις πληρωμές των μετόχων.

Σύμφωνα με ένα σύστημα που εισήχθη τον Ιανουάριο του 2020, η Aramco καταβάλλει δικαιώματα 80% σε τιμές αργού Brent πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι και 45% στα 70 έως 100 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμειναν πάνω ή κοντά σε αυτό το επίπεδο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Aramco έχει κολλήσει στις ετήσιες πληρωμές μερισμάτων 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως λόγω της κατάρρευσης του πετρελαίου το 2020 και της επακόλουθης ανάκαμψης, σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου που μείωσαν τις πληρωμές καθώς οι τιμές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένοι αναλυτές ετοιμάζονται για ώθηση αργότερα φέτος.

«Πιθανότατα θα αυξήσουν τα μερίσματα στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Aarthi Chandrasekaran, διευθυντής επενδύσεων στη Shuaa Asset Management, σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV. Καθώς η Aramco είναι πιθανό να μειώσει τη μόχλευση - ένα μέτρο του χρέους προς τα ίδια κεφάλαια - στο στόχο της 5% έως το τέταρτο τρίμηνο, «μπορεί να ανοίξουν τις στρόφιγγες για το μέρισμα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αμίν Νάσερ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια τέτοια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, αν και τόνισε την ανάγκη διατήρησης των σχεδίων δαπανών.

«Δεν διακυβεύουμε τη μακροπρόθεσμη αξία για βραχυπρόθεσμα κέρδη», είπε ο Νάσερ σε συνομιλία με αναλυτές τη Δευτέρα. «Σκοπεύουμε να προσφέρουμε μια βιώσιμη και προοδευτική μερισματική πολιτική, χωρίς αλλαγή σε αυτό το σχέδιο. Η εταιρεία θα επανεξετάσει το μέρισμα με τα αποτελέσματα πλήρους έτους τον Μάρτιο του 2023 και, με βάση τα αποτελέσματα του 2022, θα εξετάσει την απαίτηση για μέρισμα».

Η Aramco χρησιμοποιεί επίσης κέρδη ρεκόρ για να χρηματοδοτήσει αυτό που αποκαλεί το «μεγαλύτερο κεφαλαιακό πρόγραμμα στην ιστορία μας». Η εταιρεία εργάζεται για να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα έως το 2027, από 12 εκατομμύρια τώρα, καθώς βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να συνεχίζει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος θα είναι στο χαμηλότερο όριο του εύρους 40 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε τον Μάρτιο, από περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ενώ οι υψηλότερες δαπάνες μπορεί να δώσουν στην Aramco λιγότερο περιθώριο για την ενίσχυση των μερισμάτων, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να συνεχίσει να ενισχύει τα έσοδα εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας