Μενού Ροή
ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ: “Πρασινίζει” με επενδύσεις άνω των 62 εκατομμυρίων ευρώ την ερχόμενη πενταετία - Στηρίζει την αστική κινητικότητα με ποδήλατο

Επενδύσεις σε "πράσινες" δράσεις, που ξεπερνούν τα 62 εκατομμύρια ευρώ προγραμματίζει να κάνει η ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε χθες η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO κατά την εκδήλωση παρουσίασης της δράσης Εταιρικής Υπευθυνότητας «Πόλη με Ποδήλατα – Όμορφη Πόλη» που τρέχει από τα Mymarket, υπό την αιγίδα της Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων Ελλάδας, είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί το 25% των επενδύσεων που δρομολογεί η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ για την ερχόμενη πενταετία σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης αλλά και άλλων πράσινων πρωτοβουλιών.

Εκτιμάται δηλαδή ότι, από τις επενδύσεις ύψους €250 εκατ. που προγραμματίζονται, περίπου €62,5 εκατ. θα δοθούν για πράσινες αναβαθμίσεις των κτιρίων (ψυγεία, φωτισμό, τζάμια κλπ). Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Αριστοτέλης Παντελιάδης στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ύψους €28 εκατ. εξ αυτών αφορούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες των καταστημάτων του δικτύου Μetro και My Market για ιδιόχρηση μέσω του net metering.

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν στο τέλος του επόμενου έτους περίπου το 20% της ιδιοκατανάλωσης σε ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε η Δήμητρα Δασκαλάκη τελευταία έξι χρόνια υπάρχει 37% μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας. Στους 129 000 τόνους ανέρχεται η μείωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα κάτι που αντιστοιχεί σε εκπομπές 23.580 νοικοκυριών.

Ηλεκτροκίνηση

Συνεχίζονται παράλληλα οι κινήσεις της ΜΕΤΡΟ για να βελτιώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, καθώς δίνει ηλεκτρικά οχήματα σε κάποια στελέχη της, ενώ χρησιμοποιεί και κάποια μικρά για τις ανάγκες του delivery.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί 500 σημεία φόρτισης για αυτοκίνητα σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα.

Επίσης, πέρα από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε εργαζόμενους, γίνονται εσωτερικές ενέργειες με κίνητρα χρήσης ποδηλάτων, κάτι που ειδικά σε κάποιες πόλεις είναι έντονη.

Επίσης υπάρχει η στήριξη στο πρόγραμμα με την ΚΕΔΕ στη δεύτερή του φάση θα γίνει ενημέρωση σε 40 σχολεία και σε περίπου 5000 μαθητές ανά τη χώρα.

Στο +80% το ενεργειακό κόστος

Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής του ομίλου, Αριστοτέλη Παντελιάδη, ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το κόστος ενέργειας για τον όμιλο αναμένεται φέτος να είναι αυξημένο κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Παραδέχτηκε βέβαια ότι χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις το κόστος θα ήταν ακόμη και τρεις φορές υψηλότερο. Βέβαια ούτως ή άλλως το κόστος ενέργειας θέτει σε πίεση τους ισολογισμούς των εταιρειών κάτι που αναμένεται να έχει συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία.

Εκπαίδευση για το ποδήλατο

Στο κλίμα αυτό η εταιρία δίνει έμφαση στη δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας «Πόλη με Ποδήλατα – Όμορφη Πόλη», που τρέχει από τα Mymarket, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Μετά, δε, τον επιτυχημένο πρώτο χρόνο υλοποίησης της, επεκτείνει για 2η συνεχή χρονιά την ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές σχολείων πανελλαδικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας