Μενού Ροή
Μυτιληναίος: Στόχος EBITDA τουλάχιστον 1 δις.- ΑΠΕ 3,5 GW ως το 24

H επίτευξη κερδών EBITDA τουλάχιστον 1 δις. για την τρέχουσα χρήση (και η παγίωση ακόμα υψηλότερων επιπέδων κερδοφορίας τα επόμενα έτη), η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο διάστημα και η ταχεία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι τα τρία βασικά «στοιχήματα» για τη MYTILINEOS. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή 147 αναλυτών,  -ενδεικτική του αυξημένου ενδιαφέροντος της αγοράς για την εταιρεία- στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022.

Βασικά γνωρίσματα των επιδόσεων του 2022 ήταν η κατακόρυφη άνοδος των θεμελιωδών μεγεθών -σε όλη τη γκάμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας-, με παράλληλη μείωση του δανεισμού και ρεκόρ επενδύσεων. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωριστικών πιέσεων και υψηλών επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS αλλά και τη διορατικότητα της διοίκησής της.

Ειδικά η επίδοση του β΄εξαμήνου του περασμένου έτους παγιώνει ένα νέο επίπεδο κερδοφορίας, καθώς ετησιοποιημένο το EBITDA της περιόδου  υποδεικνύει ρυθμό κερδοφορίας άνω του 1 δις. ευρώ που τα επόμενα έτη  αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τη συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας, τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου, καθώς και από την ενίσχυση της κερδοφορίας στους τομείς των ΑΠΕ και νέων ενεργειακών έργων, αλλά κυρίως από τη συνεχώς διευρυμένη δραστηριοποίηση της MYTILINEOS στις παγκόσμιες αγορές.

Ταχεία επέκταση στις ΑΠΕ

Σε σημαντική πηγή  κερδοφορίας της εταιρείας αναδεικνύεται ο κλάδος των ΑΠΕ, για τον οποίο ο κ. Μυτιληναίος έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, προβλέποντας ότι φέτος θα «βάλει στην πρίζα» έργα συνολικής ισχύος 1 GW (εκ των οποίων τα 200 MW στην Ελλάδα) και το 2024 ακόμα 2,5 GW,  εκ των οποίων το 1,5 GW στο εξωτερικό και το 1 GW στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, 3,5 GW νέας «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος στη διετία, εκ των οποίων το 1,2 GW στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 256 MW. Για τις ΑΠΕ. Στόχος για το 2025 είναι η εταιρεία να φτάσει τα 5 GW εν λειτουργία στις ΑΠΕ.

Η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της MYTILINEOS, ανέρχεται σε 9,1 GW τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Αναλυτικά  539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό), 1 GW  είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW  1στο εξωτερικό), 2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων 1.5GW στο εξωτερικό) και έργα άνω των 5 GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων  4 GW  περίπου στο εξωτερικό) Επιπλέον στην Ελλάδα η MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,1 GW.  Όπως τονίστηκε, τo νέο ενεργειακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις ΑΠΕ τόσο για την ανάπτυξη έργων, όσο και την κατοχύρωση υψηλότερων αποτιμήσεων για μονάδες ΑΠΕ, ειδικά όσων βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

Μείωση δανεισμού με αύξηση επενδύσεων

Ένα ποιοτικό στοιχείο των αποτελεσμάτων που ανέδειξε ο κ.. Μυτιληναίος ήταν  η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 (από 803 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) που σε συνδυασμό με το άλμα των EBITDA οδήγησε σε υποχώρηση του δείκτη μόχλευσης  (καθαρός δανεισμός/EBITDA) στο 0,87 (από 2,21x στο τέλος του 2021). Ο επικεφαλής της MYTILINEOS υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο επόμενο διάστημα χάρη ενώ επισημάνθηκε ότι η αποκλιμάκωση του δανεισμού είναι ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψιν ότι επετεύχθη σε μια χρονιά όπου  οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ιστορικό υψηλό και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 δισ., απορροφώντας ρευστότητα από τα οικονομικά και ταμειακά διαθέσιμα. Ο κ.Μυτιληναίος σημείωσε ότι το ύψος των επενδύσεων θα είναι φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι που «μεταφράζεται» σε επενδύσεις 1,4 δις. ευρώ για την περίοδο 2022-2023.

Σταθεροί πυλώνες φυσικό αέριο και μεταλλουργία

Βασικός πυλώνας της κερδοφορίας παρέμεινε ο κλάδος ενέργειας και φυσικού αερίου που συνεισέφερε 373 εκατ. ευρώ στα ΕΒΙTDA του Ομίλου (από 147 εκατ. ευρώ το 2021) εκ  των οποίων τα 121 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εμπορία φυσικού αερίου (έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2021). Το νούμερο αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των αναλυτών (και προκάλεσε πολλές ερωτήσεις…)  με τον κ. Μυτιληναίο να διαβεβαιώνει ότι είναι διατηρήσιμο και θα αυξηθεί, εκτιμώντας ότι το «φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον».  Ο Τομέας της Μεταλλουργίας συνεισέφερε στα EBITDA 270 εκατ. ευρώ (από 159 εκατ. ευρώ το 2021), επωφελούμενος από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση  ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.  Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι τη στιγμή που το 50% της δυναμικότητας των χυτηρίων στην Ευρώπη έχει βγει «εκτός», η MYTILINEOS δεν μείωσε καθόλου τη δυναμικότητα παραγωγής αλουμινίου.

Σημείωσε τέλος ότι η εταιρεία έχει μπει σε μια νέα εποχή και εκτιμά ότι η αξία της είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που έχει σήμερα. Γι αυτό και  πρόκειται να ανανεωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και να αυξηθεί το όριο τιμής στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της MYTILINEOS.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας