Μενού Ροή
Μυτιληναίος: Το… ράλι αναβαθμίσεων που συνεχίζεται και οι μεγάλες προσδοκίες

Συνεχίζεται το… ράλι αναβαθμίσεων της Μυτιληναίος που είναι η μετοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες εκθέσεις – αναλύσεις εγχώριων και ξένων οίκων παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η μετοχή για την οποία δίνονται και οι υψηλότερες τιμές – στόχοι σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Και φυσικά, αναφερόμαστε σε απόλυτα νούμερα. Για καμιά άλλη μετοχή δεν έχει δοθεί (τη… σύγχρονη εποχή του Χ.Α.) τιμή – στόχος στα 27 ευρώ που διατυπώνει πλέον ο οίκος Edison, που συνεπάγεται ότι δίνει περιθώριο ανόδου περίπου 80% για τον τίτλο του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει όλα τα φόντα ώστε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Edison, η Mytilineos είναι μεταξύ των ελάχιστων εταιρειών που έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την ενεργειακή μετάβαση, κυρίως όσων αφορά στο «πρασίνισμα» του αλουμινίου καθώς και τη μετάβαση σε Βιώσιμες μορφές Ενέργειας, και ως εκ τούτου θα επωφεληθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνούν με άνεση τη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Αναμένει σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία για τα επόμενα τρία χρόνια (2022 - 24), αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις προς τα πάνω. Πιο συγκεκριμένα ανεβάζει την πρόβλεψή για το EBITDA της Μυτιληναίος το 2022 κατά σχεδόν 150 εκατ., στα 664 εκατ., για το 2023 στα 704 εκατ. ευρώ και για το 2024 στα 738 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος έχει καταφέρει να εντάξει, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, σημαντικό αριθμό επενδύσεων που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ενέργειες αυτές ανά τομέα δραστηριότητας είναι:

Τομέας Μεταλλουργίας: Ο οίκος αναφέρεται στη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περεταίρω με την ένταξη, στο ενεργειακό μείγμα του Τομέα, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγώντας στο «πρασίνισμα» και κατ’ επέκταση στη σημαντική αναβάθμιση του παραγόμενου αλουμινίου τα προσεχή χρόνια.

Τομέας Ενέργειας: η έγκαιρη ενσωμάτωση στο θερμικό της στόλο μίας εκ των πιο αποδοτικών θερμικών μονάδων παγκοσμίως, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του σημαντικού Ελληνικού portfolio, των 2.4GW σε έργα ΑΠΕ, που κατέχει η εταιρεία.

Τομέας RSD: η ανάπτυξη ενός ολοένα αυξανόμενου portfolio έργων ΑΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο που πλέον έχει φτάσει τα 6.2GW. Ο αναλυτής της Edison αναμένει άμεση επίδραση των επενδύσεων του Τομέα RSD στα οικονομικά της Μυτιληναίος, προβλέποντας, για το 2022, σχεδόν πενταπλασιασμό της κερδοφορίας του Τομέα, σε σχέση με το 2021, με το EBITDA του RSD να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως τονίζεται στην ανάλυση, ο οίκος θεωρεί εξίσου σημαντικό το γεγονός πως η Μυτιληναίος διατηρεί ένα πολύ ισχυρό ισολογισμό με μεγάλη ρευστότητα και χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, αποδεικνύοντας πως μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της τα επόμενα έτη. Έτσι, ενισχύεται η πεποίθηση της Edison, ότι η μετοχή έχει τις προϋποθέσεις να βρεθεί σε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα.

Οι υπόλοιπες φετινές αναβαθμίσεις για τη Μυτιληναίος

Θυμίζουμε πως μέσα στο 2022 και μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν ανεβάσει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει θέσει ως τιμή – στόχο για τη μετοχή τα 23,8 ευρώ χαρακτηρίζοντας δυνατά τα αποτελέσματα για ένα ακόμη τρίμηνο.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι το 2022 αναμένεται αύξηση των EBITDA κατά 41% σε ετήσια βάση στα 501 εκατ. με προοπτική να είναι ακόμη υψηλότερα λόγω της στενότητας αλουμινίου που τροφοδοτείται από τη δυναμική ζήτησης/προσφοράς και τις γεωπολιτικές.

Σε σημαντική αύξηση της τιμής – στόχου από τα 19,5 ευρώ στα 23,8 ευρώ προχώρησε προ λίγων μηνών η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ανεβάζοντας σημαντικά τις προσδοκίες που έχει από τον όμιλο.

Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 22 ευρώ έναντι 21,50 ευρώ προηγουμένως έχει διατυπώσει η Citi Research, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν κατά 80% το 2022.

Η Wood από την πλευρά της έχει διατυπώσει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 21 ευρώ, αναμένοντας φέτος ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 44% σε σχέση με το 2021, στα 517 εκατ. ευρώ.  

Πρώτη είχε ανοίξει το χορό των αναβαθμίσεων το τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή η οποία ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 22 ευρώ με σύσταση αγοράς, έναντι 17,4 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύστασή της. Οι αναλυτές της ΑΧΕ σημειώνουν πως ο όμιλος Μυτιληναίου ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τα EBITDA πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ενώ θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η μετοχή

Η μετοχή της Μυτιληναίος έκλεισε χθες στα 14,47 ευρώ με άνοδο 0,91%, ενώ διακινήθηκε όγκος 149.158 τεμαχίων μέσω τζίρου 2,13 εκατ. ευρώ και 1.087 πράξεων. Το μήνα Σεπτέμβριο υποχωρεί σε ποσοστό 7,26%, έχοντας χειρότερη απόδοση έναντι του Γ.Δ. που υποχωρεί κατά 2,69% και έναντι του FTSE 25 που χάνει 2,54%. Τον Αύγουστο η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,80%, ενώ σε επίπεδο 2022, υποχωρεί σε ποσοστό 4,36%, έχοντας καλύτερη συμπεριφορά από το Γ.Δ. που υποχωρεί 6,71% και τον FTSE 25 που βρίσκεται στο -6,55%.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Μυτιληναίος έχει χαμηλό 52 εβδομάδων τα 12,68 ευρώ που βρέθηκε στις 5 Ιουλίου 2022, ενώ στις 26 Απριλίου 2022 βρέθηκε στα 18,20 ευρώ που ουσιαστικά αποτελούν ιστορικό υψηλό για τον τίτλο. Η Μυτιληναίος έχει κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω άλλους ενεργειακούς ομίλους όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Θυμίζουμε πως από τον περασμένο Μάιο, η Μυτιληναίος – μετά από προσπάθεια ετών – εισήλθε στον δείκτη Standard Greece της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας