Μενού Ροή
MYTILINEOS: Ο δρόμος για τον διπλασιασμό μεγεθών και την εισαγωγή στον MSCI

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο ώριμη φάση από την ίδρυσή του.

Πλέον ο όμιλος έχει δραστηριότητα σε 32 χώρες με τέσσερα sector, «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων, ενώ ετοιμάζεται να μπει και σε κυρίαρχους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς.

Ο λόγος για τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International που νομοτελειακά σε κάποια από τις επόμενες αναδιαρθρώσεις θα εισαχθεί στον MSCI Greece Index.

Συνάμα, την τελευταία τριετία η MYTILINEOS κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζονται το 2030. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Στο φετινό 9μηνο λοιπόν τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν αύξηση 62,4% σε προσαρμοσμένα για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, ενώ κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,698 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 27% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2020.

Παράλληλα, αύξηση 23% σημείωσαν τα κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ, αν η σύγκριση γίνει σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020. Σε μη προσαρμοσμένη βάση το EBITDA εμφανίζει αύξηση σχεδόν 3% σε σχέση με το περυσινό 9μηνο.

Ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το 2022

 Ο όμιλος στοχεύει πλέον σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022, συγκριτικά με το 2020, αναμένοντας λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης επενδύσεων και της αύξησης των τιμών του αλουμινίου.

Θυμίζουμε πως η καθαρή κερδοφορία του 2020 ήταν στα 129 εκατ ευρώ και η πρόβλεψη μιλά για διπλασιασμό κοντά στα 260 εκατ. ευρώ για το 2022!

Η μεταλλουργία βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, ωριμάζουν σταδιακά και τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια, ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Ο όμιλος θα μπει στο ’22 με τρεις εν ενεργεία σταθμούς και ένα capacity 1,6 MW plus.

Το… ράλι της μεταλλουργίας

Ο κλάδος της μεταλλουργίας είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, καθώς παγκοσμίως υπάρχει φρενίτιδα κατασκευών και υποδομών, οπότε οι ανάγκες για μέταλλο έχουν εκτοξευτεί. Η ζήτηση παραμένει υψηλότατη ενώ με αυτό το momentum θα μπει και το 2022. Πολύ υψηλές τιμές διεθνώς, ελεγχόμενα και οριοθετημένα κόστη, τεράστια ζήτηση. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τους ανθρώπους του ομίλου στο συμπέρασμα ότι το 2022 θα καταγραφεί ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με αιχμή τη μεταλλουργία.

Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.

Μετοχή: Στο +31,60% φέτος, +212% από το ναδίρ του Μάρτη ’20

Η πορεία της μετοχής αντανακλά και την επιχειρηματική πορεία του ομίλου, ενώ δεν πάει πολύς καιρός που βρέθηκε στα 16,25 ευρώ που αποτελούν υψηλά 13 ετών, αλλά στην ουσία είναι ιστορικά υψηλά για τον τίτλο. Από αυτά τα επίπεδα που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 31 Αυγούστου η μετοχή απέχει μόλις 0,59 ευρώ, καθώς χθες έκλεισε στα 15,66 ευρώ.

Η μετοχή κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ενισχύεται 11,06% παίρνοντας πίσω τις απώλειες του Σεπτέμβρη, ενώ σε επίπεδο 10μήνου 2021 ενισχύεται σε ποσοστό 31,60%. Μάλιστα, από το χαμηλό των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο ναδίρ του Μαρτίου 2020, λόγω του σοκ της εμφάνισης του Covid-19 στην Ελλάδα, η μετοχή καταγράφει ράλι +212,57%.

Χθες, η Citi, με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε τη σύσταση για «αγορά» της μετοχής, με την τιμή – στόχο στα 21,5 ευρώ, ήτοι περίπου 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο όμιλος έχοντας εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχει εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας