Μενού Ροή
Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής υπό κατασκευή στην Κύπρο - Μετά την Τέρνα ξεκινάει και η Cyfield

Σημαντική εξέλιξη για την προώθηση της κατασκευής και δεύτερου ιδιωτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο με συμβατικά καύσιμα (φυσικό αέριο) ανακοινώθηκε από την εταιρεία Cyfield, που κατέχει την άδεια κατασκευής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού PEC (Power Energy Cyprus), στο Βασιλικό, πολύ κοντά στον σταθμό της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cyfield, στις 15 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε η τελική συμφωνία χρηματοδότησης (δανειοδότησης), μετά από σύμπραξη της Τράπεζας Κύπρου και της Εurobank, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου. Το δάνειο, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, έχουν αναλάβει από κοινού η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρία έχει ήδη καλύψει με δικά της κεφάλαια τις μέχρι σήμερα οικονομικές ανάγκες του έργου και η συνολική επένδυση θα ανέλθει στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πρώτος συμβατικός ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού θα έχει συνολική ισχύ 260MW. «Με μεγάλη αποδοτικότητα, υπολογίζεται πως ο σταθμός θα ρίξει σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά. Θα έρθει επίσης να καλύψει την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύει ακατάπαυστα για 30 χρόνια».

Ενδιαφέρον προυσιάζει και η αναφορά της Cyfield ότι σύντομα «η εταιρία θα εισέλθει και στην Προμήθεια Ηλεκτρισμού, προσφέροντας στον Κύπριο καταναλωτή όχι μόνο φθηνότερο ρεύμα αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση». Την ανέγερση του 1ου ιδιωτικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας έχει αναλάβει η Cyfield Construction Ltd.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση από την ίδια την εταιρεία, έχει υπογραφεί συμφωνία με τον γερμανικό κολοσσό Siemens, για την αγορά τριών ηλεκτρογεννητριών, για τις ανάγκες του σταθμού. Σύμφωνα με εκείνη την ενημέρωση, οι δύο αεριοστρόβιλοι που θα προμηθεύσει η Siemens θα είναι μοντέλο SGT800, ενώ από την ίδια εταιρεία θα προμηθευτεί η PEC και τον ατμοστρόβιλο, ο οποίος θα αξιοποιεί τις εξατμίσεις των αεριοστροβίλων για πολύ φθηνή παραγωγή του περίπου ενός τρίτου της συνολικής ισχύος της μονάδας. Το συμβόλαιο με τη Siemens προβλέπει, εκτός από την προμήθεια των τριών ηλεκτρογεννητριών, την παροχή υπηρεσιών συντήρησης της μονάδας για περίοδο 20 χρονών και υπηρεσίες επίβλεψης της εγκατάστασης του εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΚ έχει ήδη αδειοδοτήσει την ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 160 μεγαβάτ, στο Βασιλικό, με προβλεπόμενη περίοδο παράδοσης το καλοκαίρι του 2024. Από τη λειτουργία των δυο αυτών μονάδων έγκαιρα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια ηλεκτρισμού στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2024, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος προβλήματα επάρκειας να παρουσιαστούν νωρίτερα.

Το αέριο, όμως, πότε;

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό θα ολοκληρωθεί το 2023. Νοουμένου όμως ότι η λειτουργία της θα γίνεται με φυσικό αέριο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πιο αισιόδοξοι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και της ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, θυγατρική της ΔΕΦΑ) προβλέπουν την έλευση και χρήση φυσικού αερίου περί τα τέλη του Ιουλίου του 2023. Ωστόσο, άλλες πηγές αμφισβητούν αυτή την πρόβλεψη και υποστηρίζουν ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι δύνατο να φθάσει στο Βασιλικό και να τύχει επαναεριοποίησης πριν το 2024.

Την Κυριακή, σε συνέντευξή της στον «Φ», η υπουργός Ενέργειας αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή των υποδομών στο Βασιλικό. Αν οι απαισιόδοξες προβλέψεις επαληθευθούν, πιθανό να καθυστερήσει και η έναρξη λειτουργίας του σταθμού της PEC.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας