Μενού Ροή
Νέοι τελωνειακοί κανόνες για τις εισαγωγές από ΕΕ στην Αγγλία

Ύστερα από πάνω από δύο χρόνια καθυστερήσεων μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να εισαγάγει ένα σύνολο τελωνειακών κανόνων για τα εμπορεύματα από την ΕΕ μέσα στο 2023.

Σε μια πρόταση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (6 Απριλίου), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το νέο καθεστώς θα εισαγάγει ένα σύστημα έμπιστων εμπόρων γνωστό ως UK Single Trade Window – μια ενιαία ψηφιακή πύλη για τη μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων για τους τακτικούς εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Οι νέοι έλεγχοι των εισαγωγών θα τεθούν σε ισχύ σε τρεις φάσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Νοεμβρίου 2024.

Από τον Νοέμβριο του 2023 θα απαιτούνται υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής και φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά για ορισμένα ζωικά και φυτικά προϊόντα, ενώ από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους θα εισαχθούν πλήρεις έλεγχοι εγγράφων και έλεγχοι φυσικής κατάστασης και ταυτότητας στα σύνορα.

Άλλες διατάξεις περιλαμβάνουν την κατάργηση των απαιτήσεων ασφάλειας και προστασίας για ορισμένα εξερχόμενα εμπορεύματα ελεύθερου λιμένα, την εξερχόμενη διαμετακόμιση και τα ψάρια από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου που εκφορτώνονται σε λιμένες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

«Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι έλεγχοι θα απλουστευθούν, θα ψηφιοποιηθούν και, με την πάροδο του χρόνου, θα πραγματοποιηθούν μέσω της νέας ενιαίας θυρίδας εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το νέο καθεστώς θα «ελαχιστοποιήσει τις επιβαρύνσεις των εμπόρων και θα διατηρήσει την ασφάλεια των συνόρων, ενώ θα παραμείνει ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή πρότυπα».

«Θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας να δημιουργήσουμε τα πιο αποτελεσματικά σύνορα στον κόσμο, εισάγοντας ένα βελτιωμένο καθεστώς υγειονομικών, φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ελέγχων ασφαλείας στις εισαγωγές».

Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας, η οποία διέπει το εμπόριο μετά το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τερμάτισε την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων όταν τέθηκε σε ισχύ το 2021.

Ωστόσο, ενώ η ΕΕ εισήγαγε αμέσως τελωνειακούς ελέγχους στα αγαθά που φθάνουν στην ενιαία αγορά από το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit τον Ιανουάριο του 2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα καθυστερήσει να εισαγάγει τους δικούς της ελέγχους στα αγαθά της ΕΕ.

Η πρόταση, η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση με τις επιχειρήσεις, υπόσχεται επίσης να παράσχει στήριξη στις επιχειρήσεις τροφίμων που «θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους».

Το ερώτημα για το αν και πώς θα εισαχθεί ένα καθεστώς τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ είναι ανοικτό εδώ και αρκετά χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην εισαγάγει το τελικό σύνολο των προγραμματισμένων ελέγχων στις εισαγωγές από την ΕΕ, επισημαίνοντας την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως λόγους για την καθυστέρηση.

Ωστόσο, έχει επίσης αντιμετωπίσει επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ετοιμασία των νέων συνοριακών διαδικασιών του, και οι μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν οι ταξιδιώτες που έφευγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του νοτιοανατολικού λιμένα του Ντόβερ κατά την έναρξη των διακοπών του Πάσχα αποτελούν υπενθύμιση των ανομοιογενών διαδικασιών στα συνοριακά σημεία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ παραδέχθηκε ότι οι «νέες διαδικασίες», με τους Γάλλους αξιωματούχους να επιθεωρούν και να σφραγίζουν χειροκίνητα όλα τα διαβατήρια καθώς οι ταξιδιώτες έφευγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν προκαλέσει δεκάωρη καθυστέρηση στα πούλμαν που ήθελαν να επιβιβαστούν σε πλοία από το Ντόβερ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας