Μενού Ροή
Ντόμινο πιθανών αποχωρήσεων από τις έρευνες υδρογονανθράκων

Στον τεράστιο προβληματισμό που επικρατεί εδώ και καιρό για την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ήρθε να προστεθεί και η δυσοίωνη εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη. Όπως είπε, αρκετές εταιρείες που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα προγράμματα έρευνας αποχώρησαν ή σκέφτονται σοβαρά την αποχώρηση για λόγους στρατηγικούς ή για λόγους προοπτικών. «Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση της Repsol και της Edison από ελληνικές περιοχές ερευνών.

Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν αυτές τις δραστηριότητες, είπε ο κ. Σιάμισιης, χωρίς όμως να έχουν ωριμάσει, σε αυτή την φάση, οι αποφάσεις για το μέλλον, ώστε να μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις. Όσον αφορά τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν πλέον πολύ λιγότερο σε τέτοιες έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξετάζει την αποχώρηση από δύο χερσαία οικόπεδα στις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος», όπου ο όμιλος είναι ο αποκλειστικός μισθωτής, καθώς και από ένα θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου έχει το 50%. Ο όμιλος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις των ερευνών από το Δημόσιο και να εκφράζει ανησυχία για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο όμιλος έχει παρουσία και σε άλλα οικόπεδα («Κυπαρισσιακός Κόλπος-περιοχή 10, Ιόνιο», Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης και «μπλοκ 2», Δυτικά της Κέρκυρας) και μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται η αποχώρηση και από αυτά, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία του ομίλου στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Οι τιμές

Η πανδημία έφερε τα πάνω - κάτω στις έρευνες για υδρογονάνθρακες παγκοσμίως καθώς από τη μία οι τιμές του πετρελαίου δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις, ενώ επίσης πολλές εταιρείες αλλά και κράτη έκαναν τη στροφή σε πράσινες επενδύσεις, επιδιώκοντας να αλλάξουν το ενεργειακό τους μείγμα με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Ειδικά στην Ευρώπη, οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια δημιουργούν αμφιβολίες για τη στήριξη που μπορούν να έχουν projects φυσικού αερίου.

Ειδικά στη χώρα μας ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω η αγορά φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα από τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στους επενδυτές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας