Μενού Ροή
Ο γίγαντας των ορυκτών καυσίμων Occidental κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης άνθρακα στον πλανήτη

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Η Occidental Petroleum αποφάσισε να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στον πλανήτη.

Η χωρητικότητα του συστήματος προβλέπεται να είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι και οι 19 υπάρχουσες εγκαταστάσεις άμεσης σύλληψης αέρα ή DAC μαζί, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ανέφερε το Reuters.

Ο γίγαντας ορυκτών καυσίμων που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, δήλωσε ότι η εγκατάσταση CCS του θα απορροφούσε και θα κλειδώνει ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως κάτω από το έδαφος.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους στη λεκάνη Permian, τον σημαντικό κόμβο εξόρυξης πετρελαίου που μοιράζονται το Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Τέλη 2022

Τα εξαντλημένα πηγάδια πετρελαίου και αερίου μπορούν να είναι κατάλληλα για την αποθήκευση άνθρακα. Η τεχνολογία παρέχεται από την Carbon Engineering. Η Occidental, γνωστή και ως Oxy, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει το σύστημα εντός δύο ετών.

Ο άνθρακας μπορεί επίσης να αφαιρεθεί στα φυτά ή ακόμα και στα σκάφη καθώς καίνε ορυκτά καύσιμα. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερη από την πληρωμή για CCS σε ορισμένους τομείς.

Οι επικριτές λένε ότι η δέσμευση άνθρακα είναι αναξιόπιστη και ενεργοβόρα και ότι απλώς παρατείνει την εποχή των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές και η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα είναι δύσκολο να μετατραπούν σε πιο πράσινες εκδόσεις.

Όταν το διαχωρισμένο CO2 χρησιμοποιείται για βιομηχανικό σκοπό, η τεχνολογία ονομάζεται δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).

Η Airbus

Η Airbus θα αντισταθμίσει τις εκπομπές της αγοράζοντας πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα από την Occidental

Η θυγατρική της εταιρείας 1PointFive είπε ότι ήδη πούλησε 400.000 τόνους πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση άμεσης σύλληψης αέρα στην Airbus.

Ο κατασκευαστής αεροπλάνων προαγόρασε τη δέσμευση και τη μόνιμη δέσμευση 100.000 τόνων CO2 κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, με την επιλογή να εξασφαλίσει περισσότερο όγκο στο μέλλον.

Η Occidental είπε ότι η σύμβαση της 1PointFive είναι ενδεικτική της διαθεσιμότητας μιας εφικτής, προσιτής και επεκτάσιμης λύσης απανθρακοποίησης για τις αερομεταφορές και άλλες βιομηχανίες που δύσκολα υποχωρούν. Παρέχει μια άλλη συμπληρωματική λύση για την Airbus για να αντιμετωπίσει τις εκπομπές άνθρακα και να υποστηρίξει τις ευρύτερες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, ο γίγαντας της αεροδιαστημικής αναπτύσσει βιοκαύσιμα και ηλεκτρικά και υδρογόνου υβριδικά αεροπλάνα.

Αγοράζοντας πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα, εταιρείες όπως η Airbus μπορούν να βελτιώσουν το κλιματικό τους ιστορικό και να αποφύγουν τους φόρους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην Νότιο Κορέα

Η Occidental μόλις υπέγραψε συμφωνία και με την SK Trading International. Επιτρέπει στη νοτιοκορεατική εταιρεία να αγοράζει έως και 200.000 βαρέλια αποκαλούμενου καθαρού μηδενικού πετρελαίου ετησίως για πέντε χρόνια, ανέφερε.

Η ιδέα είναι να αποθηκεύονται 100.000 τόνοι δεσμευμένου ατμοσφαιρικού CO2 κάθε χρόνο για να καλύπτονται οι αναμενόμενες εκπομπές από ολόκληρο τον κύκλο ζωής του αργού πετρελαίου: παραγωγή, παράδοση, διύλιση και χρήση του προκύπτοντος προϊόντος. Μαθηματικά, καθιστά τα ορυκτά καύσιμα απαλλαγμένα από άνθρακα.

Η SK Trading International, θυγατρική της SK Innovation, αναμένει να μετατρέψει το πετρέλαιο σε προϊόντα όπως τα αεροπορικά καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προσθέτει η δήλωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας