Μενού Ροή
Mixed flag of Russia and Canada.Russia flag and Canada flag
Ο Καναδάς απαγορεύει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά απαγόρευσε χθες Παρασκευή τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τη Ρωσία, προκειμένου να «εξαλείψει ή να περιορίσει τα έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της παράνομης και βάρβαρης εισβολής στην Ουκρανία».

Οι εισαγωγές είχαν αξία σχεδόν 250 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (170 εκατ. ευρώ) το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της κυβέρνησης.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση κατά 200% των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου από τη Ρωσία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ακολουθεί εξάλλου την απαγόρευση εισαγωγής χάλυβα στην ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη χρονιά.

«Ο Καναδάς και οι εταίροι μας έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα κι επιβάλαμε όρια στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και αερίου», τόνισε η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

«Και τώρα, εξασφαλίζουμε ότι ο (σ.σ. πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του πουλώντας αλουμίνιο και χάλυβα στον Καναδά, συντονίζοντας τις ενέργειές μας με τη δράση των ΗΠΑ σήμερα», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση αφορά όλα τα προϊόντα αλουμινίου της Ρωσίας, σε ακατέργαστη μορφή, σε φύλλα, διάφορα επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς και συστατικά διαφόρων ειδών φτιαγμένα από αλουμίνιο.

Επιβάλλεται επίσης σε όλα τα ρωσικά προϊόντα χάλυβα, ημικατεργασμένα και κατεργασμένα είδη, όπως σωληνώσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών χάλυβα στον Καναδά έχει προέλευση τις ΗΠΑ —αντιπροσωπεύει περί το 45% των αμερικανικών εξαγωγών—, ενώ σχεδόν το 90% της καναδικής παραγωγής αλουμινίου έχει προορισμό τον νότιο γείτονα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας