Μενού Ροή
Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα β' τριμήνου της Motor Oil - Σύσταση αγοράς από την Optima

Η σταδιακή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης, η δυναμική του Ιουλίου-Αυγούστου και η υγιής ζήτηση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα προοιωνίζουν καλά αποτελέσματα β’ τριμήνου για την Motor Oil, εκτιμά η Optima Bank.

Θετικά στα αποτελέσματα θεωρείται ότι έχει συνεισφέρει η ενοποίηση του χαρτοφυλακίου των αιολικών πάρκων. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματα της θυγατρικής NRG λόγω του αυξημένου κόστους στην χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα της που ανακοινώνονται αύριο μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, οδηγούν την Optima στην θετική εκτίμηση υπό την προϋπόθεση  ότι η παραλλαγή Delta θα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς της μετοχής.

Σύμφωνα με την Optima, η Motor Oil αναμένεται να καταγράψει «προσαρμοσμένο» EBITDA ύψους 103,5 εκατ. Ευρώ (-0,5% ετήσια, +29% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο) και "προσαρμοσμένα" καθαρά έσοδα 35,5 εκατ. Ευρώ έναντι 14 εκατ. Ευρώ το 2ο τρίμηνο πέρυσι και 28 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο φέτος.

Κέρδη από διύλιση

Το «καθαρό» περιθώριο διύλισης της Motor Oil αναμένεται να καταγράψει άνοδο στο 2ο τρίμηνο, κυρίως βοηθημένα από τα ευνοϊκά περιθώρια βενζίνης και την περαιτέρω διεύρυνση των διαφορών αργού μετά τη σημαντική σύσφιξη το 2Η20.

Μόνο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει κέρδη αποθέματος ύψους 30 εκατ. Ευρώ (ίδια σε επίπεδο ομίλου), ανεβάζοντας τα EBITDA στα 90 εκατ. Ευρώ.

Αυξημένη κυκλοφορία

Επίσης, η ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων για αυτοκίνητα (+20% ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα ELPE) με τον Ιούνιο να είναι κοντά στο επίπεδο του 2019, υποδηλώνει ένα σταθερό EBITDA για το τμήμα πωλήσεων στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτρική ενέργεια

Η πρόσφατη εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων (περιελάμβανε 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 220 MW σε πλήρη λειτουργία), τα οποία θα ενοποιηθούν για την απόδοση του πρώτου εξαμήνου, αν και το επίσημο κλείσιμο της συμφωνίας ολοκληρώθηκε τον Μάιο, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει για πρώτη φορά ουσιαστικά στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ωστόσο η λιανική πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την θυγατρική NRG εκτιμάται ότι  θα έχει επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χονδρικής. Συνολικά, αναμένουμε το EBITDA του τμήματος να διακανονιστεί στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας