Μενού Ροή
Οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ και η ενεργειακή κρίση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η ενεργειακή κρίση και όλα τα παρελκόμενα, συνδυαστικά με την ανησυχία για την ταχύτητα της «πράσινης» στροφής αλλά και την όψιμη παλινδρόμηση προς το λιγνίτη λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων διεθνώς, φαίνεται πως επηρεάζει και τη μετοχή της ΔΕΗ εσχάτως.

Η μετοχή έκλεισε χθες κάτω από τα εννέα ευρώ, δηλαδή κάτω από την τιμή που έγινε η αύξηση κεφαλαίου, ενώ είναι χωρίς ανοδική συνεδρίαση το 2022, έχοντας ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών, γράφοντας συνολικές απώλειες 5,21%.

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που το Χ.Α. κινείται ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,81%, τον FTSE 25 +3,07% και τον τραπεζικό δείκτη +7,72%.

Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 1,66% στα 8,91 ευρώ που ήταν και τα χαμηλά ημέρας, ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου αλλά και πριν λάβουν χώρα τα μεγάλα «πονταρίσματα» ενόψει της εισόδου (από 17 Νοεμβρίου 2021) στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Μάλιστα, η χθεσινή πτώση ήρθε με ισχυρό όγκο 958.341 τεμαχίων και τζίρο 8,63 εκατ. ευρώ, κάνοντας τις μεγαλύτερες συναλλαγές από τις 17 Δεκεμβρίου, όταν είχε διακινήσει πάνω από 1 εκατ. τεμάχια με τζίρο 10 εκατ. ευρώ.

Τα ιλιγγιώδη κέρδη

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα υψηλά των 10,90 ευρώ που έκλεισε στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2021, ο τίτλος υποχωρεί σε ποσοστό 18,26%, αποτελώντας τη μοναδική μετοχή του Large Cap που καταγράφει τόσες απώλειες το τελευταίο δίμηνο. Βεβαίως, προέρχονταν από ιλιγγιώδη κέρδη πρωτύτερα, οπότε κάθε ρευστοποίηση είναι θεμιτή.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ ύστερα από την… υπερφόρτωση του τελευταίου τριμήνου λόγω της ΑΜΚ και της εισόδου στον MSCI κρίνεται φυσιολογική.

Για τους ίδιους κύκλους, υπάρχουν κάποια πιο κερδοσκοπικής λογικής hedge funds που τώρα βγαίνουν πωλητές, «κλειδώνοντας» έτσι κι αλλιώς σημαντικές υπεραξίες στον τίτλο.

Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Οι ίδιοι σημειώνουν πως σε κάθε «γύρισμα» και αλλαγή προτεραιοτήτων της αγοράς, όπως στο τωρινό timing που οι τράπεζες βγαίνουν εκ νέου στο προσκήνιο, είθισται αρκετά χαρτοφυλάκια να αλλάζουν τις θέσεις τους, προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις.

Πουλούν δηλαδή κερδισμένες θέσεις σε blue chips της πραγματικής οικονομίας και μπαίνουν σε τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τίτλος της ΔΕΗ είναι το απόλυτο play του ελληνικού χρηματιστηρίου τους τελευταίους 30 μήνες, έχοντας δώσει ιλιγγιώδη κέρδη, τέτοια που καμιά άλλη μετοχή του FTSE 25 δεν έχει δώσει.

Θυμίζουμε ότι ο τίτλος έκλεισε το 2021 με άνοδο 26,51%, ενώ το 2020 είχε δώσει ράλι +79%. Συνολικά από τα χαμηλά της 15ης Μαΐου 2019 και τα 1,28 ευρώ έως τα υψηλά των 10,90 ευρώ της 9ης Νοεμβρίου 2021, ο τίτλος έδωσε ράλι +751,56%! Αποδόσεις αν μη τι άλλο σπάνιες, ειδικά για «χαρτί» του FTSE 25.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2021 η Επιχείρηση έκανε επίδειξη δύναμης σε Ελλάδα και διεθνώς, τινάζοντας τη… μπάνκα, καθώς μέσω της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και των τριών ομολογιακών εκδόσεων, «σήκωσε» από τις αγορές 2,62 δισ. ευρώ, κεφάλαια που από μόνα τους, μαρτυρούν το εκτόπισμα και το ειδικό βάρος της ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας