Μενού Ροή
Οι προβληματισμοί της αγοράς για τον κλιματικό νόμο

Προβληματισμό για τη σκοπιμότητα και τα αποτελέσματα που θα έχουν ορισμένες από τις προβλέψεις του εθνικού κλιματικού νόμου εκφράζουν αρκετά στελέχη της αγοράς.

Όπως τονίζουν, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δείξει την αποφασιστικότητά της να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναλαμβάνει δεσμεύσεις οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές και μπορεί να οδηγήσουν αρκετούς παραγωγικούς τομείς, όπως η βιομηχανία, σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Το ανθρακικό αποτύπωμα

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την υποχρεωτική καταγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος που θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το 2023, για όλα τα νέα έργα που θα υλοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις, όπως οι βιομηχανίες και οι τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ο κλιματικός νόμος δεσμεύει τις επιχειρήσεις αυτές να μειώσουν τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές CO2 το 2030 σε σχέση με το 2022 για κάθε παραγόμενο προϊόν.

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών, όπως ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς, έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα, καθώς και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες.

Εκθέσεις συμμόρφωσης

Από το 2025 μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση για το σύνολο των υφιστάμενων έργων και δραστηριοτήτων, η οποία θα αποτυπώνει με σαφήνεια τα μέτρα που θα λάβουν προκειμένου να συμμορφωθούν με τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η έκθεση θα υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα αποτελεί τη βάση για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το σύνολο των έργων και των δραστηριοτήτων.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι με τα μέτρα αυτά, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επωμισθούν επιπλέον κόστος το οποίο θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με εκείνες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Τα κριτήρια ESG

Οι υπέρμαχοι των αλλαγών που προβλέπει ο κλιματικός νόμος υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι θα ενισχύσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις επιδόσεις τους στους δείκτες περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Όπως υπογραμμίζουν, οι επιδόσεις ESG σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν πλέον την ανθεκτικότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών και για τον λόγο αυτόν αποτελούν βασικά κριτήρια αξιολόγησης από την επενδυτική κοινότητα και τις αγορές.

Ο κλιματικός νόμος προβλέπει επίσης ότι από το 2023 ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβάλει ετήσια έκθεση με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος. Η έκθεση, που θα υποβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, θα περιλαμβάνει μη δεσμευτικούς στόχους και μέτρα μείωσης των ρύπων.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις είναι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες τηλεπικοινωνίας, επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και οι αλυσίδες λιανεμπορίου με πάνω από 500 εργαζόμενους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας