Μενού Ροή
Όλες οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με έκθεση στην Ρωσία

Ο ενεργειακός κολοσσός BP ήταν η πρώτη ενεργειακή εταιρεία που επέλεξε να εγκαταλείψει τη Ρωσία αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις σε εταιρείες και ιδιώτες της μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η BP, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, δήλωσε ότι εγκαταλείπει το μερίδιό της στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft με κόστος έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, συρρικνώνοντας τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο μισό.

Η Shell ακολούθησε το παράδειγμά της, λέγοντας ότι θα αποχωρήσει επίσης από την έκθεσή της.

Αναλυτικά η έκθεση δυτικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, είναι η εξής:

BP

Η βρετανική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία έχει μερίδιο 19,75% στη Rosneft, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Σετσίν, μακροχρόνιο σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Rosneft αντιπροσώπευε το ένα τρίτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP το 2021.

BASF

Ο γερμανικός κατασκευαστής χημικών είναι συνιδιοκτήτης Wintershall Dea - ένας από τους οικονομικούς υποστηρικτές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που έχει ανασταλεί - με την ομάδα επενδυτών LetterOne του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman. Η BASF λέει επίσης ότι παράγει το 1% των πωλήσεων του ομίλου από τη Ρωσία.

Η Wintershall Dea και η Gazprom εργάζονται από κοινού στο έργο παραγωγής φυσικού αερίου Achimov Development.

CHEVRON

Η Chevron έχει μερίδιο 15% στην Κοινοπραξία αγωγών Caspian Pipeline (CPC), έναν αγωγό που εκτείνεται από το Καζακστάν σε έναν ρωσικό τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του αργού της Chevron. Διαχειρίζεται επίσης άλλες θυγατρικές που συνεργάζονται με ρωσικές εταιρείες.

ENGIE

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου είναι ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2 της Gazprom και έχει μερίδιο στον αγωγό λειτουργίας Nord Stream 1 μαζί με τους Wintershall Dea, E.ON και Gasunie.

ENI

Η ιταλική εταιρεία και η Gazprom έχουν 50% η καθεμία στον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream προς την Τουρκία.

EQUINOR

Ο ενεργειακός όμιλος (EQNR.OL), ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να εκχωρεί τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία. Έχει μειοψηφικά μερίδια σε τρία ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα εκχωρήσει επίσης τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία, αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (2,80 δισεκατομμύρια δολάρια).

EXXONMOBIL

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της διεθνούς μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία είναι το έργο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 στον Ειρηνικό. Η ExxonMobil εμπορεύεται επίσης πετροχημικά προϊόντα στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται από τοπικές βιομηχανίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Μια θυγατρική της ExxonMobil έχει 7,5% συμμετοχή στην Κοινοπραξία Κασπίων Αγωγών (CPC), η οποία εξάγει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω του ρωσικού λιμανιού Novorossiisk στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εταιρεία είχε αποχωρήσει από μια σειρά κοινοπραξιών στη Ρωσία μετά από κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

HALLIBURTON

Η μονάδα Eurasia της Halliburton δραστηριοποιείται στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η εταιρεία προειδοποίησε τον Φεβρουάριο καθώς αυξήθηκαν οι εντάσεις ότι η ικανότητά της να συμμετέχει σε ορισμένα μελλοντικά έργα στη Ρωσία ή να συνεργάζεται με ορισμένους Ρώσους πελάτες εξαρτάται από το αν η εμπλοκή της θα περιοριστεί ως αποτέλεσμα των νόμων κυρώσεων των ΗΠΑ ή της ΕΕ.

OMV

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου (OMVV.VI) είναι ένας από τους πέντε οικονομικούς υποστηρικτές του Nord Stream 2 και είναι ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Αυστρίας. Έχει μερίδιο 24,99% στο ρωσικό κοίτασμα φυσικού αερίου Yuzhno-Russkoye.

SHELL

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους ξένους επενδυτές στη ρωσική οικονομία. Κατέχει το 27,5% του έργου Sakhali-2 υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έχει ετήσια δυναμικότητα 11 εκατομμυρίων τόνων και λειτουργεί από την Gazprom. Είναι ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2.

Η Shell έχει επίσης συμφέροντα στο πετρελαϊκό έργο Salym Petroleum με την Gazprom Neft και μια επιχείρηση για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Αρκτική χερσόνησο Gydan. Τη Δευτέρα, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τις ρωσικές συνεργασίες της.

TOTALENERGIES

Η γαλλική εταιρεία κατέχει μερίδιο 19,4% στη Novatek, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας. Έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG καθώς και 10% συμμετοχή στο Arctic LNG 2, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή του το επόμενο έτος.

Η εταιρεία κατέχει επίσης μερίδιο 49% στην κοινοπραξία Terneftegas, η οποία αναπτύσσει το χερσαίο αέριο και συμπύκνωμα Termokarstovoye, και 20% συμμετοχή στο χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Έχει αποκτήσει το 10% σε κόμβους μεταφόρτωσης LNG στο Murmansk και την Kamchatka.

UNIPER

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας (UN01.DE) έχει έκθεση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Nord Stream 2, μαζί με πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία με συνδυασμένη ισχύ 11,2 γιγαβάτ, που παρέχουν περίπου το 5% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ρωσίας.

Η Uniper και ο ελεγχόμενος μέτοχος της Fortum κατέχουν μαζί 12 σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία και απασχολούν 7.000 άτομα εκεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας