Μενού Ροή
Optima bank: Βλέπει περιθώριο ανόδου 36,4% για Mytilineos

Σε εκ νέου κάλυψη για τη μετοχή της Mutilineos προχωρά η Optima bank, δίνοντας τιμή-στόχο για τον τίτλο τα 30,80 ευρώ και σύσταση "αγορά”.

Σύμφωνα με την Optima bank, η Mytilineos, με μια νέα, απλούστερη, πιο σαφή και πιο αποτελεσματική, όπως ελπίζει, επιχειρηματική δομή, επιχειρεί να ξεκλειδώσει μέρος της "κρυφής” εγγενούς αξίας της.

Όπως εξηγεί, η νέα στρατηγική και επιχειρηματική δομή του Ομίλου εστιάζεται στην ανάπτυξη των δύο μεγάλων επιχειρηματικών τομέων της (την ενέργεια και τα μέταλλα) καθώς και στη δημιουργία δύο νέων 100% θυγατρικών, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε έργα παραχωρήσεων και υποδομών (όπως και ΣΔΙΤ), κυρίως στην Ελλάδα.

Η Optima bank σημειώνει ότι η Mytilineos, χάρη στη γεωγραφική (παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες), επιχειρηματική (μεταλλουργία, παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ενέργειας, κατασκευές/παραχωρήσεις) και τεχνολογική διαφοροποίησή της (ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, θερμικές μονάδες - κυρίως φυσικού αερίου), αλλά και την ισχυρή οικονομική θέση της και την αποδεδειγμένα αποτελεσματική διοίκησή της, φαίνεται ικανή να επωφεληθεί:

α) από τις μέγα-τάσεις στην ενέργεια (ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας),

β) από τις ευκαιρίες που ανακύπτουν από τη μεταβατική χρήση του φυσικού αερίου (κατασκευή θερμικών μονάδων για το χαρτοφυλάκιό της αλλά και για λογαριασμό τρίτων, προμήθεια και εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου - LNG), και

γ) από την πιο "πράσινη” παραγωγή του μεταλλουργικού τομέα της, αυξάνοντας σταδιακά τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου στο προϊοντικό μείγμα της (ήδη στο 25% του συνόλου) και αξιοποιώντας τις συνέργειες με το τμήμα της ενέργειας, στρεφόμενη στην Protergia για τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια, που μπορεί να ωθήσει την κερδοφορία του Ομίλου σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα.

Μάλιστα, η Optima bank σημειώνει ότι, μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 85% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, την είσοδό της στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών (όπως η Fairfax, η οποία αύξησε πρόσφατα τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και κατέστη ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της), η Mytilineos αναδεικνύεται ίσως ως η πλέον ελκυστική μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρουσιάζοντας έναν σπάνιο συνδυασμό αξίας και ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Optima bank θέτει τιμή-στόχο τα 30,80 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση "αγορά”, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου για τον τίτλο 36,4% από τα τρέχοντα επίπεδα, το οποίο σκαρφαλώνει στο 41% αν συμπεριληφθεί η εκτιμώμενη διανομή μερίσματο 1,06 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2022.

Όσον αφορά τα μεγέθη της εισηγμένης, και χάρη στο ισχυρό κλείσιμο του 2022, η Optima bank επί τους παρόντος αναμένει ότι τα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθουν στα 774 εκατ. ευρώ, ήτοι σε νέο υψηλό, αντλώντας ώθηση από τους τομείς της ενέργειας και εξειδικευμένων έργων. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθουν στα 913 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 927 εκατ. ευρώ το 2024.

Επίσης, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου θα ανέλθουν στη χρήση του 2022 στα 432 εκατ. ευρώ, και εν συνεχεία στα 524 εκατ. ευρώ το 2023 και το 2024.

Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι ο Όμιλος θα διανείμει αυξημένο μέρισμα για τη χρήση 2022, ύψους 1,06 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,42 ευρώ ανά μετοχή στην πορηγούμενη χρήση).

Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά ότι ο Όμιλος θα εμφανίσει οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 190 εκατ. ευρώ το 2022, καθώς οι αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά 131 εκατ. ευρώ και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες 686 εκατ. ευρώ, θα αντισταθμίσουν την ισχυρή εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία του, ενώ αναμένει αύξηση του καθαρού χρέους του Ομίλου στο 1,05 δισ. ευρώ. από 0,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Ωστόσο, το 2023, αναμένει ότι ο Όμιλος θα ανακοινώσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 434 εακτ. ευρώ, χάρη στην ισχυρότερη της αναμενόμενης λειτουργική κερδοφορία, των χαμηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών και της σταθεροποίησης του κεφαλαίου κίνησης, που θα οδηγήσουν και σε μείωση του καθαρού χρέους στα 770 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο 2023-2025 η Optima bank εκτιμά ότι κατά μέσο όρο οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου θα κυμανθούν στα 343 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται γύρο στα 600-700 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας