Μενού Ροή
Optima: Ενισχυμένα από τα έσοδα διύλισης τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων

«Προσαρμοσμένο» EBITDA ύψους 84 εκατ. ευρώ (+40% ετησίως) και "προσαρμοσμένο" καθαρό εισόδημα 3 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 21ου, αναμένει η Optima για τα Ελληνικά Πετρέλαια, που σήμερα μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των επιμέρους δραστηριοτήτων, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου των Ουραλίων από άλλες πηγές που προσφέρουν χαμηλότερες εκπτώσεις θα αντισταθμίσει εν μέρει τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης σε ετήσια βάση, με το τμηματικό προσαρμοσμένο EBITDA στα 34 εκατ. ευρώ (έναντι μόλις 6 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο).

Κοντολογίς, η Optima επισημαίνει ότι η υγιής ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης το 1ο τρίμηνο του 22 σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα μεσαία αποστάγματα και τα κέρδη από την βενζίνη μετριάστηκαν σε κάποιο βαθμό από τη συντήρηση στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, την αντικατάσταση του αργού πετρελαίου των Ουραλίων (το οποίο προσφέρει σήμερα σημαντικές εκπτώσεις) και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος (βασικός παράγοντας για το opex των ΕΛΠΕ, καθώς η ετήσια κατανάλωσή του πλησιάζει τη 1 TWh), το 1ο τρίμηνο του 2022.

Αυτό το περιβάλλον παραμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο (σημειώστε επίσης ότι οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα 250 EUR περίπου/MWh τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2022 από μέσο όρο 60 EUR/MWh το 2021). Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η μετοχή θα συνεχίσει να καθοδηγείται στο εγγύς μέλλον από τις τάσεις διύλισης του περιθωρίου καθώς και από την κατεύθυνση του ενεργειακού κόστους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας