Μενού Ροή
Πάει για μετά τον Ιούνιο η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas

Στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης αξίας 733 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ Υποδομών μέχρι τον Ιούνιο θα εργαστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση που είχαν στη ΡΑΕ.

Οι εκπρόσωποι της Italgas με επικεφαλής την  κ. Μπάρμπαρα Μοργκάντε, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της εταιρίας την επόμενη μέρα, η ΡΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ εξέτασαν τις εκκρεμότητες στη διαδικασία μετάβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στο νέο καθεστώς και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ, με βάση πληροφορίες θέλει διασφαλίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και γι αυτό ζητεί σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από πιστοποιήσεις κι εχέγγυα "μη αλλαγών" για ένα εύλογο χρόνο, που αφορούν τόσο τη μετοχική σύνθεση όσο και τον αριθμό εργαζομένων των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου, που συνοδεύουν την πώληση της ΔΕΠΑ ( ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ) έχει δημιουργήσει ένα προβληματισμό.

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρουν στο energymag.gr παράγοντες του κλάδου, σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά φυσικού αερίου, όπου πολλά επενδυτικά σχέδια παγώνουν, μια πιθανή απεμπλοκή της διαδικασίας σήμερα, μετά την συνάντηση, αναμένεται να δώσει ένα τόνο για δυναμική συνέχεια της  αγοράς, τους προγράμματος ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων αλλά και να φέρει σε τελικό στάδιο την συγκεκριμένη πώληση κρατικού asset.

Όπως αποκάλυψε το energymag, ο Ιταλικός κολοσσός αλλά και ο Όμιλος Κοπελούζου που φέρεται να έχει συμμαχήσει με την εταιρεία της γειτονικής χώρας, έχουν ένα πλάνο συνολικών αναδιαρθρώσεων, τόσο της ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και των θυγατρικών.

Το Χαρτοφυλάκιο

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιέρχεται και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, το μήκος των δικτύων διανομής θα αυξηθούν στα 11.500 χλμ. το 2030, από τα 6.875 χλμ. στο τέλος του 2022. Επίσης, τα σημεία παράδοσης θα ξεπεράσουν τα 1.050 το 2030, από 509 το 2020.

Υπενθυμίζουμε πως εταίρος της Italgas στη ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να είναι η εταιρεία Φαέθων Ενεργειακή ΕΠΕ, που ελέγχεται μετοχικά από τον Δημήτριο και την Κυριακή Κοπελούζου  καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για απόκτηση μεριδίου στην ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον ιταλικό όμιλο. Παρά το ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ακριβές ποσοστό, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα κυμανθεί από 10% έως και 20%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας