Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή): Μόνη βιώσιμη απάντηση οι ΑΠΕ στα ενεργειακά ζητήματα – Επενδύσεις 2,3+3,6 δισ. ευρώ έως το 2029

Επενδύσεις μαμούθ άνω των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 και συνολικά 11 GW έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, με παράλληλη διανομή μερισμάτων 40 εκατ. ευρώ/έτος, περιλαμβάνουν τα σχέδια της Τέρνα Ενεργειακής. 

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Διοίκησης, κατά τη σημερινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης τόνισε ότι «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών και επενδυτών, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από Αποθήκευση Ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης».

Επιπρόσθετα ερωτηθείς για ενδεχόμενες ευκαιρίες από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως «Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα».

Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Οι προτεραιότητες

Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή.

Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα αιολικά στον Καφηρέα

Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.

Στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης. 

Η εταιρεία παρουσιάζει μία συνεπή θετική πορεία τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ανάπτυξης, με την εγκατεστημένη ισχύ, την παραγόμενη ενέργεια, τα έσοδα και τα EBITDA να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

Μέρισμα

Επιπρόσθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια.

Από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Επιτάχυνση

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, οι προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με το στόχο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Επιπλέον σε ο, τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας (Αντλησιοταμίευση και Μπαταρίες) τοποθετεί το στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Εκτός Ελλάδας

Και στις γειτονικές χώρες όμως παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπολογίζει πως υπάρχουν για την εταιρεία περιθώρια ανάπτυξης έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1 GW σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με εσωτερικό εργαστήριο ενεργειακών μετρήσεων και ανάπτυξης, εξειδικευμένη μονάδα ρυθμιστικών και αδειοδοτικών θεμάτων, ισχυρό κατασκευαστικό και λειτουργικό βραχίονα, καθώς και τον μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), την Optimus Energy, που αποτελεί την πρώτη ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπροσώπησης και οικονομικής βελτιστοποίησης σε Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει διασφαλίσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%.

ΣΔΙΤ

Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν της ηγετικής θέσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, η εταιρεία έχει σημαντικότατη παρουσία στον αναπτυσσόμενο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας ήδη μακροχρόνιες συμβάσεις (μέσω ΣΔΙΤ) με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ δραστηριοποιείται και στη Ψηφιακή Μετάβαση με έργα όπως το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις επιβατικές μεταφορές και τα Ευρυζωνικά Δίκτυα Υπερυψηλών Ταχυτήτων με τη χρήση Οπτικών Ινών (UFBB).

 

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 26ου ετήσιου Συνεδρίου του...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ, έως το τέλος του χρόνου, με επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας αλλά και...

ΑΠΕ

Στο τέλος του 2022 το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έναρξη εφαρμογής του νέου μηχανισμού για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά, που προβλέπεται να ισχύσει ως την 1η...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE