Μενού Ροή
Πλαστικά Θράκης: Το… βούλιαγμα της μετοχής και οι εκτιμήσεις της διοίκησης

Αλγεινή εντύπωση και πολύ πικρή γεύση έχει αφήσει στους επενδυτές η κάκιστη πορεία της μετοχής της Πλαστικά Θράκης καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, όπου η μετοχή κατρακύλησε ακόμη και σε χαμηλά έτους, απογοητεύοντας όσους είχαν χτίσει θέσεις στον τίτλο με αφορμή τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας.

Το άνοιγμα της εταιρείας στον τομέα της προστασίας από τον Covid-19 και τις μάσκες έδωσε ένα μεγάλο «μπουμ» στα μεγέθη της, τα οποία κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, τόσο το 2020, όσο και το 2021.

Άλλωστε, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης έχει δώσει σχεδόν… εξωπραγματικά κέρδη την τελευταία διετία στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακριβώς λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων και του momentum που έδωσε η στροφή στα είδη προστασίας από την πανδημία. Το 2020 η μετοχή ενισχύθηκε κατά 91%, ενώ το 2021 ο τίτλος είχε κέρδη 81,1% και ήταν από τις πιο κερδοφόρες της περασμένης χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά της η 16ης Μαρτίου 2020 και το ξεκίνημα της πανδημίας έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 και τα ιστορικά υψηλά των 8,92 ευρώ, η μετοχή ενισχύθηκε σε ποσοστό 517%!

Υπερβολική η πτώση

Έκτοτε όμως η μετοχή απογοητεύει, φτάνοντας να υποχωρεί έως σήμερα σε ποσοστό 48% παρά τη μίνι αντίδραση +8% που έβγαλε στις συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής και της Δευτέρας. Παράλληλα, από την αρχή του 2022 η μετοχή υποχωρεί σε ποσοστό 36,65%, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση των απωλειών τόσο στον Mid Cap όσο και σχεδόν στο σύνολο του Χ.Α.!

Ένας από τους λόγους που – σύμφωνα με εκτιμήσει της αγοράς – οδήγησε τη μετοχή στη μεγάλη πτώση των τελευταίων μηνών ήταν ότι κρίθηκε από την αγορά ότι οι επιδόσεις του 2020 και του 2021 δεν δύναται να συνεχιστούν, καθώς προήλθαν από έκτακτες δραστηριότητες, όπως είναι το άνοιγμα στις μάσκες προστασίας.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το… λιώσιμο της μετοχής δεν δικαιολογείται σε αυτό το βαθμό, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά το «ζύγισμα» με τα αποτελέσματα, εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζει η αγορά. Γιατί, παρά τη μείωση των κερδών, δεν παύει η Πλαστικά Θράκης να είναι μια πολύ μεγάλη βιομηχανία με πολλά εργοστάσια σε Ελλάδα και εξωτερικό, με 2.200 εργαζόμενους, οπότε η σημερινή κεφαλαιοποίηση των 190 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά απαιτητική είναι…

Η χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών

Χθες η διοίκηση της εταιρείας πραγματοποίησε ενημέρωση των αναλυτών που κράτησε πάνω από μια ώρα και περιλάμβανε αναλυτική ενημέρωση για τις προοπτικές του 2022, αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα.

Η διοίκηση του ομίλου τόνισε πως η στρατηγική για την επόμενη πενταετία, στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ομίλου και του καλύτερου προϊοντικού μείγματος ενισχύοντας την παραγωγή προϊόντων με υψηλότερη κερδοφορία, καθώς και στην εκμετάλλευση ευκαιριών για ανάπτυξη τόσο στους υφιστάμενους κλάδους δραστηριοποίησης όσο και σε νέους.

Επίσης, έγινε αναφορά στο επενδυτικό πλάνο των τελευταίων οκτώ ετών, ύψους 237 εκατ. ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με την εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου έχει συνεισφέρει στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας.

Οι επιδόσεις του 2021

Σχετικά με τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις του 2021, έγινε αναφορά στα επίπεδα ζήτησης των βασικών κλάδων πωλήσεων των προϊόντων, στη πορεία των βασικών στοιχείων του κόστους παραγωγής και διανομής, στις υλοποιημένες επενδύσεις του έτους (ύψους 30,3 εκατ. ευρώ), και στην πολύ σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 92,8 εκατ. ευρώ εντός των ετών 2020 – 2021, ώστε ο όμιλος στο τέλος του 2021 να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους -9,3 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία σημείωσαν ιστορικά υψηλή κερδοφορία και αναλύθηκε πως τα προϊόντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν για τα έτη 2020 και 2021 σημαντική συνεισφορά στα Κέρδη προ Φόρων του ομίλου. Συγκεκριμένα για το 2021, η συνεισφορά ανήλθε σε 51,8 εκατ. ευρώ από τη συνολική κερδοφορία του έτους ύψους 83,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, παρουσιάστηκε η βελτίωση όλων των μεγεθών του ισολογισμού, και τέλος, παρουσιάστηκε η κατάσταση ταμειακών ροών του έτους 2021, δίνοντας έμφαση στην υψηλή ρευστότητα, παρά την απομείωση του δανεισμού και τη διανομή μερισμάτων.

Το επενδυτικό πλάνο των 42 εκατ. ευρώ

Σε ότι αφορά το 2022, η διοίκηση ανέφερε ότι υλοποιείται απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο ύψους 42 εκατ., και έλαβε χώρα συνοπτική αναφορά στις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου φετινού τριμήνου.

Το 2ο τρίμηνο του 2022, ο όμιλος στοχεύει σε κέρδη προ φόρων ύψους 9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει στόχευση για αύξηση 140% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019, αλλά μειωμένα κατά 72% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση είναι αναμενόμενο, λόγω της μείωσης της ζήτησης των προϊόντων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνολικά για το 2022, αν και υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα για το 2ο εξάμηνο, ο όμιλος στοχεύει βάσει του προϋπολογισμού του σε κέρδη προ φόρων άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα 23,2 εκατ. ευρώ τη διετία

Η διοίκηση σημείωσε ότι ο όμιλος διαχειρίστηκε επαρκώς τα υψηλά κόστη ά και β΄ υλών, ενέργειας και μεταφορικών, και οι παραπάνω στόχοι παραμένουν επιτεύξιμοι, εφόσον δεν υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση στις μακροοικονομικές συνθήκες, στα επίπεδα επάρκειας υλικών και ενέργειας, το επίπεδο της ζήτησης παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και δεν παρουσιαστούν άλλοι παράγοντες που θα δημιουργήσουν επιπλέον δυσχέρεια στην αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η Πλαστικά Θράκης θα έχει διανείμει στους μετόχους μερίσματα ύψους 23,2 εκατ. ευρώ, εφόσον στην επικείμενη γενική συνέλευση εγκριθεί η πρόταση του δ.σ. για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2021 ύψους 11,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα ύψους 4,75 εκατ. ευρώ.

Εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση, θα διανεμηθεί επιπλέον ποσό ύψους 7 εκατ. (μεικτό ποσό), ήτοι 0,1600312674 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό), το οποίο θα προσαυξηθεί κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές τις οποίες θα κατέχει η εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

Η πανδημία εκτόξευσε τα μεγέθη

Η Πλαστικά Θράκης αποτέλεσε μια από τις πλέον ευνοημένες εταιρείες από την πανδημία, καθώς η καθιέρωση των προστατευτικών μασκών αλλά και η εκτόξευση της ζήτησης προϊόντων συσκευασίας κάθε είδους, πολλαπλασίασε τις πωλήσεις του ομίλου.

Έτσι, η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις το 2020 για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας. Παράλληλα, με νέα επένδυση που έκανε προ ενός έτους με την προσθήκη της νέας μάσκας υψηλής προστασίας “FFP2 Thrace Series 902 Advanced” στην Ξάνθη, η εταιρεία κατέστη ένας από τους δύο – τρεις κορυφαίους παραγωγούς μασκών στην Ευρώπη, αφού ήδη παράγει 50 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες Τύπου IIR, το μήνα στα εργοστάσια σε Ελλάδα, Σκωτία και Ιρλανδία.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς κλάδους στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και στον κλάδο της Συσκευασίας. Οι δύο κλάδοι καλύπτουν συνολικά 24 τομείς δραστηριοποίησης. Η Πλαστικά Θράκης, εταιρεία με έδρα την ακριτική Θράκη, εξάγει σε 80 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, φέρνει το 83% των εσόδων της από το εξωτερικό, παρ’ ότι το ήμισυ της συνολικής της παραγωγής γίνεται στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, το 57% της παραγωγής της γίνεται στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 17% των πωλήσεών της, ενώ η εταιρεία έχει παραγωγική παρουσία σε εννέα χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σκωτία, Ιρλανδία και Κίνα). Απασχολεί 2.200 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου τους μισούς στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας