Μενού Ροή
Ambassador Matthew Bryza, Ambassador Herro Mustafa, President of Linden Stephen Payne, Bulgaria Economy Minister Kiril Petkov, Bulgaria Energy Minister Andrei Zhivkov, Executive Director of Overgas Inc. Svetoslav Ivanov
Ποια είναι η αμερικανική εταιρεία που απέκτησε το 10% της χωρητικότητας του αγωγού IGB - Όλο το παρασκήνιο

Μια εβδομάδα μετά τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB που εγκαινιάστηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, αποκαλύπτεται ότι μερίδιο επί της χωρητικότητας της τάξεως του 10%, έχει αποκτήσει μια αμερικανική εταιρεία.

Πρόκειται για την Linden Energy η οποία ανακοίνωσε επίσημα την συμμετοχή της στον αγωγό. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της ICGB AD είναι η βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, τον Ιούλιο του 2021, στo πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 3 Seas στη Σόφια , η Linden Energy εξαγόρασε το 50% της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Overgas Inc. AD , μια εξαγορά που ολοκλήρωσαν τα μέρη τον Αύγουστο του 2022 .

Στο FSRU της Αλβανίας

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι δύο εταιρείες είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Overgas συμμετείχε ενεργά στον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό FSRU στην Αυλώνα της Αλβανίας , ο οποίος είναι σημαντικός για τις αγορές φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η αμερικανική εταιρεία, όχι απλά προχώρησε στην 20ετή συμφωνία αλλά εκπροσωπήθηκε στα εγκαίνια του αγωγού το περασμένο Σάββατο στην Σόφια, μέσω του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Linden Matthew Bryza και του Svetoslav Ivanov , διευθύνοντα σύμβουλο της Overgas.

Σχετικά με την παρουσία του, ο Μάθιου Μπράιζα είπε: «Τα εγκαίνια της IGB σηματοδότησε το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών σκέψης, σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός στρατηγικά σημαντικού έργου για να βοηθήσουν τους Συμμάχους και φίλους των ΗΠΑ να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια διαφοροποιώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου. του φυσικού αερίου που θα διαμετακομίσει το IGB δεν είναι τεράστιες, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη δημιουργία εμπορικά ελκυστικών επιλογών για τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν ζωτικές οικονομικές ανάγκες για τους πολίτες τους».

Ανυπομονούμε για το FSRU Αλεξανδρούπολης

"Ο αγωγός IGB είναι το κλειδί για τη διαφοροποίηση των αγορών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτός ο αγωγός θα είναι αναπόσπαστο μέρος των στόχων μας με την Overgas και είμαστε ενθουσιασμένοι που τον βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε σχέση με τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα . Όλα τα τρέχοντα Οι παίκτες της αγοράς περιμένουν με ανυπομονησία τη μελλοντική σύνδεση του ICGB με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ και τον μελλοντικό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης», δήλωσε ο Stephen Payne , Πρόεδρος της Linden Energy.

Σχετικά με την Linden Energy

Η Linden Energy είναι μια εταιρεία ενεργειακής ανάπτυξης διεθνώς με έδρα τις ΗΠΑ. Η Linden Energy ιδρύθηκε το 2013 από τον Stephen Payne και έχει ενεργειακά έργα στην Ευρώπη , την Ανατολική Ευρώπη , τη Νότια Ασία και την Αφρική .

Ο αγωγός

Το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) συνδέει τη Βουλγαρία με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο που κατασκεύασε η εταιρεία ΑΒΑΞ, αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. – εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας - καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (2 μετρητικοί σταθμοί, 8 βανοστάσια, 2 κέντρα λειτουργίας).

Ο αγωγός έχει διάμετρο 32 ιντσών και πάχος που κυμαίνεται από 11 έως και 20 χιλιοστά, ενώ όσον αφορά στην ετήσια δυναμικότητά του, αυτή θα είναι αρχικά 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow) και μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης.

Ο αγωγός συνδέεται στην Κομοτηνή με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) - που επίσης είχε κατασκευάσει ο ΑΒΑΞ - και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας