Μενού Ροή
Ποια είναι η Bluesky300 IKE που ανέλαβε τη μεγάλη επένδυση στο πράσινο υδρογόνο

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στο χώρο της «καθαρής» ενέργειας που έχει περάσει στα… ψιλά, είναι το project της κατασκευής Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και Μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο της Bluesky300 IKE, συνολικού προϋπολογισμού 226,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200MW, μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100MW με μπαταρίες Li-ion, καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50MW.

Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επί μέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.

Πρόκειται για projects που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.

Κατά την πρόσφατη έγκριση της επένδυσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η έγκριση της πρώτης Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας για την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και Μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής τόσο για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε δυνατά για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μία από τις δέκα πιο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη οφείλεται στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

Το μοντέλο της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι δομικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Εγκρίναμε την πρώτη Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας που θα συμβάλλει δυναμικά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αξιοποιώντας εναλλακτικές και πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Συνδυάζουμε τη μετάβαση προς ένα πράσινο μέλλον με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Νέα γενιά επενδύσεων για όλους, νέες δουλειές για όλους».

Ποια είναι η εταιρεία Bluesky300 IKE

Η εταιρεία Bluesky300 IKE συστάθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2021 από την αγγλική Hive Energy Limited με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μόλις 12.000 ευρώ και διαχειριστή τον Κωνσταντίνο Κάραλη, ενώ έχει έδρα στο Μαρούσι (Αγίου Κωνσταντίνου 52). Σύμφωνα με πρόσφατο (Ιούλιος 2022) καταστατικό της σκοπός της ελληνικής θυγατρικής της είναι:

  • Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.), η παραγωγή ενέργειας από μετατροπή άλλων πηγών ενέργειας.
  • Η παραγωγή υδρογόνου. Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά) και υδρογόνου.
  • O σχεδιασμός, η μελέτη, η αδειοδότηση, η εκτέλεση, η διαχείριση και λειτουργία έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνου. Η κατασκευή μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, οι υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών κ.ά).
  • Η προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας (παραγόμενης από ΑΠΕ κ.ά) και υδρογόνου.

Ποιος είναι ο όμιλος Hive Energy

Η Hive Energy είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως αξιόπιστος κατασκευαστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας, καθώς και projects στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Χρησιμοποιεί τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου και του νερού αναπτύσσοντας έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και πράσινου υδρογόνου όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η Hive Energy ιδρύθηκε το 2011 από τον Giles Redpath (ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας) για να συμμετάσχει στη ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον ο όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από είκοσι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Καναδά, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αργεντινής, της Νέας Ζηλανδίας και της Σερβίας.

Έχει δημιουργήσει μερικά από τα κορυφαία ηλιακά έργα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλαπλές επερχόμενες πράσινες εγκαταστάσεις υδρογόνου στην Ισπανία, ενώ έχει σχέδια για τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινης αμμωνίας στον κόσμο στη Νότια Αφρική. Αυτή την περίοδο αναπτύσσει πάνω από 24.000 MW έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι σήμερα, η Hive έχει αναπτύξει έργα αξίας 1,6 δισ. λιρών  πράσινης ενέργειας, εξοικονομώντας 2.056.595 τόνους CO2 μόνο το 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας