Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αποβιομηχάνισης παγκοσμίως, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και αμυντικής βιομηχανίας Intracom Defense Electronics (IDE) αποτελεί αν μη τι άλλο μια ξεχωριστή περίπτωση. Εκτός των άλλων, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους σε διεθνές επίπεδο στην παροχή ολοκληρωμένων συστημάτων και εφαρμογών Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος για αμυντικές εφαρμογές, τα οποία σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ΕΠΑ.
Χθες λοιπόν μεγάλη αίσθηση έκανε στην αγορά η ανακοίνωση του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στη γενική συνέλευση του ομίλου Intracom Holdings, ότι η Intracom Defense θα πουληθεί. Παράλληλα, άφησε αιχμές για την ελληνική πολιτεία ότι δεν στηρίζει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ τόνισε πως υπάρχουν συζητήσεις για την πώληση της εταιρείας που είναι μια σύγχρονη και πρωτοπόρα αμυντική βιομηχανία, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αγοράς, η μεγάλη κρατική ισραηλινή αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI) έχει εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον και είναι αυτή που έχει κάνει τις πιο εκτενείς συζητήσεις με τον κ. Κόκκαλη. Οι ισραηλινοί έτσι κι αλλιώς έχουν παράδοση στο χώρο, ενώ μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αλλαγή του ευρωπαϊκού… δόγματος περί αυτάρκειας, βγαίνουν πιο επιθετικά ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους.
Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από γαλλικές εταιρείες όπως είναι η ΜBDA, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις όπλων σε όλη την Ευρώπη, η οποία μαζί με την Thales συμμετέχει στην παραγωγή των ελληνικών φρεγατών, ενώ έχουν δηλωμένη απόφαση να στήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά το τίμημα, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ποσό από 50 έως 60 εκατ. ευρώ.
Με παραγωγικές δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικών εφαρμογών και πωλήσεις που προέρχονται κατά 95% από την εξαγωγική της δραστηριότητα, η IDE έχει καθιερωθεί διεθνώς σε έναν χώρο δύσκολο και λίαν απαιτητικό.
Ποια είναι η Intracom Defense (IDE)
Η Intracom Defense (IDE) δραστηριοποιείται στα αμυντικά συστήματα, πυραύλους, εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών και άλλα αμυντικά συστήματα. Παράλληλα, επενδύοντας σημαντικά ποσά κάθε χρόνο σε Έρευνα & Ανάπτυξη, με συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδα Ελλήνων μηχανικών και σημαντικών υποδομών η IDE έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη «οικογένεια» εξελιγμένων Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (Hybrid Electric Power Systems – HEPS®), που υποστηρίζουν πλήρως το «Ψηφιακό Πεδίο Μάχης».
Η θυγατρική του ομίλου Intracom Holdings είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ πλέον έρχεται περαιτέρω στο προσκήνιο, με αφορμή το νέο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης και τον «παροξυσμό» εξοπλιστικών προγραμμάτων που η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν.
Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ (το 2% του ΑΕΠ) κάτι που ανοίγει διάπλατα τη βεντάλια των ευκαιριών για όλες τις περιφερειακές εταιρείες όπως η Intracom Defense Electronics που λειτουργούν επικουρικά στους μεγάλους ομίλους παραγωγής οπλικών συστημάτων, πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων εξαρτημάτων.
Η IDE είναι καταξιωμένη στο χώρο των αμυντικών συστημάτων με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, τακτικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφοριών, ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης, υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και μη επανδρωμένων συστημάτων.
Συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.
Διαθέτει στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και παρέχει υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων μονάδες πυραυλικών συστημάτων και ευρυζωνικές επικοινωνίες, με τη δημιουργία ασφαλών ασύρματων δικτύων. Μάλιστα, πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με την ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης και κατασκευής του Συστήματος LOTUS, του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Τακτικού Αεροσκάφους.
Η IDE διαθέτει ίδια κεφάλαια κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, με ενεργητικό 115 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο έργων άνω των 110 εκατ. ευρώ, ενώ είναι μια εταιρεία «καθαρή» από δανεισμό. Με παραγωγικές δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικών εφαρμογών και πωλήσεις που προέρχονται κατά 95% από την εξαγωγική της δραστηριότητα, η IDE έχει καθιερωθεί διεθνώς ούσα ανταγωνιστική σε έναν χώρο δύσκολο και λίαν απαιτητικό.
Τεχνολογία υβριδικής ενέργειας
Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις συνεργασίες της με κορυφαίους ολοκληρωτές συστημάτων (system integrators), ενώ εισάγει και νέα καινοτόμα υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εισέλθει στην τεχνολογία υβριδικής ενέργειας και στην οικογένεια προϊόντων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems).
Αναπτύσσει και κατασκευάζει προηγμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας για εγκαταστάσεις μικρής έως μεσαίας ισχύος. Οι Mobile Tactical Hybrid Power Stations συνδυάζουν συμβατικές (π.χ. γεννήτριες) & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, υπό την επίβλεψη έξυπνων Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας. Το μέγεθος και η διαμόρφωση του συστήματος μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του πελάτη για στρατιωτική ή εμπορική χρήση.
Το HEPS μπορεί να παρέχει οικονομικά αποδοτική σταθερή ισχύ σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, καθώς και κινητή ισχύ για απομακρυσμένο κάμπινγκ, βάσεις λειτουργίας εμπρός, θέσεις επικοινωνίας ή επιτήρησης χωρίς επίβλεψη, επιχειρήσεις εκστρατείας ή έκτακτης ανάγκης και οπλικά συστήματα στο πεδίο.
Η IDE συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. Διαθέτει στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και παρέχει υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων μονάδες πυραυλικών συστημάτων και ευρυζωνικές επικοινωνίες, με τη δημιουργία ασφαλών ασύρματων δικτύων.