Μενού Ροή
Ποια είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa που επεκτείνεται στην Ελλάδα

"Πόδι" στην Ελλάδα πατάει ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος της Τουρκίας Enerjisa Enerji.

Η εταιρεία που εξυπηρετεί περισσότερους από 21 εκατομμύρια καταναλωτές στην γείτονα, έλαβε άδεια Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ με ισχύ 50 MW.

Η εταιρεία αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ του πανίσχυρου ομίλου Sabanci Holding και της E.ON, η καθεμία κατέχει το 40%, με το υπόλοιπο 20% να είναι στην ελεύθερη διασπορά του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η εταιρεία

Στην Enerjisa Enerji A.Ş., λειτουργούν δύο κύριες επιχειρηματικές γραμμές, η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και η λιανική, προσεγγίζοντας 10,1 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 14 επαρχίες της Τουρκίας.

Υπό την ομπρέλα της βρίσκονται: Enerjisa Enerji A.Ş.*; Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Enerjisa Başkent Elektrik Perakende Satış A.Ş., Enerjisa İstanbul Anadolu Peraşersakes. Elektrik Perakende Satış A.Ş.

Ο Όμιλος Σαμπαντζί

Η δυναστεία των Σαμπαντζί περιλαμβάνει τα πλουσιότερα φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας και κατέχει κεντρική θέση στην τουρκική οικονομία εδώ και τρεις γενιές.

Ιδρύθηκε από τον Χατζί Ομέρ Σαμπαντζί, με την κατάλληλη «αξιοποίηση» των περιουσιών που άφησε πίσω της η σφαγή των Αρμενίων και η έξωση των Ρωμιών, ενώ το ισχυρό πρόσωπο της οικογένειας σήμερα είναι η 67χρονη εγγονή του, Γκιουλέρ. Πρόεδρος του Ιδρύματος Σαμπαντζί, ιδρύτρια του ομώνυμου πανεπιστημίου και μοναδική γυναίκα μέλος του European Round Table of Industrialists, εξέφρασε προσφάτως φόβους ότι οι κατηγορίες για κυβερνητικά σκάνδαλα θα επηρεάσουν αρνητικά την Τουρκία.

Ανερχόμενο πρόσωπο θεωρείται η Σέρρα Σαμπάντσι (Serra Sabanci), η περιουσία της οποίας αγγίζει τα 1,1 δισ. δολάρια.

Η 46χρονη Σέρα είναι μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οικογενειακής εταιρείας Sabanci Holdings, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και αποφοίτησε με τιμητική διάκριση από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilgi στην Κωνσταντινούπολη.Pinterest

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας