Μενού Ροή
Ποια είναι η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα που θα εισαχθεί στο Χ.Α. (δηλώσεις)

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την είσοδό της στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην Εναλλακτική Αγορά Plus προγραμματίζει για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία R Energy 1, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο Γιώργος Ρόκας, γόνος της γνωστής οικογένειας που δημιούργησε τη μεγάλη πρώην εισηγμένη Ρόκας ΑΕΒΕΕ, πρωτοπόρα στην Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

H εταιρεία R Energy 1 (το γράμμα R προέρχεται από το όνομα Ρόκας) δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑΠΕ έχοντας ένα σημαντικό «μπουκέτο» από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 2012, ενώ από τις 5 Αυγούστου 2016 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στην κατηγορία Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α), με κωδικό ΡΟΕΝ (Ρόκας Ενέργεια).

Η «μετάταξη» στο ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Ρόκας στο EnergyMag.gr, η εταιρεία θα αποχωρήσει από το ΧΑΚ. Η είσοδος στο Χ.Α. θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχουν ισόποσα όλοι οι μέτοχοί της, ενώ στοχεύει να αντλήσει κάποια κεφάλαια ώστε να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Σημειώνεται πως το 35% της R Energy 1 σήμερα ανήκει στην TTSA του ομίλου PCCW.

Όπως προαναφέρθηκε, ιδρυτής, κύριος μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Γεώργιος Ρόκας, γιος ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας Ρόκας, η οποία εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola το 2007.

Φωτοβολταικά πάρκα

Η R Energy 1 έχει ενοποιήσει υπό μια «ομπρέλα» μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Ζάκυνθο, Θήβα και Λάρισα, με απώτερο στόχο να φτιάξει ένα καλό και βιώσιμο χαρτοφυλάκιο, υπολογίσιμο στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρόκα, η εταιρεία έχει ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο άνω των 70 MW, για την επόμενη διετία, ενώ ήδη προχωρά στους επόμενους δύο μήνες στην έναρξη κατασκευής Αιολικού Πάρκου δυναμικότητας 15MW. Σήμερα λειτουργούν 20 MW.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρόκας, μέσω του τριετούς επενδυτικού πλάνου που έχει η εταιρεία, θα καταστεί μια από τις σημαντικές εταιρείες του κλάδου της.

Μάλιστα, παρά τις διακυμάνσεις και τα προβλήματα στον κλάδο της ενέργειας, η άποψη του κ. Ρόκα είναι πως – ασχέτως με τις εκάστοτε συγκυρίες – οι επιχειρήσεις με σωστό σχεδιασμό και ορθά δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορούν να επιχειρούν με ιδιαίτερη επιτυχία υπό αυτές τις νέες συνθήκες.

Τα εγκαίνια στην Κόρινθο

Σημείο αναφοράς για την εταιρεία το 2021 είναι και η ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 MW, το οποίο κατασκεύασε και θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα του ομίλου από το 4ο τρίμηνο του 2021, ενώ το υπόλοιπο επενδυτικό πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαινιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην περιοχή της Πελοποννήσου στο Στεφάνι Κορινθίας. Τα εγκαίνια του πάρκου έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άμα της λειτουργίας του πάρκου, η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας αναβαθμίστηκε στα 19,4 MW. Παράλληλα ο σχεδιασμός της εταιρείας για την επόμενη τριετία προβλέπει πληθώρα έργων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στόχος είναι η διαθέσιμη εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να ανέλθει σε 100 MW περίπου, μέγεθος που θα αφορά τόσο σε αιολικά πάρκα όσο και σε φωτοβολταϊκά έργα.

Όπως τονίζει ο κ. Ρόκας, η εταιρεία από την αρχή της δραστηριοποίησής της το 2012 έχει αναπτύξει και κατασκευάσει 15 MW αιολικών και 20 MW φωτοβολταϊκών. Ήδη έχει 20 MW εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, και θα ακολουθήσουν άλλα 20 MW τη διετία 2023-2024. Δηλαδή, εντός της επόμενης τριετίας η εταιρεία θα έχει συνολικά 75 MW εγκατεστημένη ισχύ, από τα οποία τα 60 MW θα είναι φωτοβολταϊκά. Συνολικά η R Energy 1 έχει 32 πάρκα σε λειτουργία, ισχύος 20 MW.

Αποτελέσματα 1ου εξαμήνου

Τα έσοδα της R Energy 1 το πρώτο εξάμηνο του 2021 από την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 1,865 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 1,196 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οι πωλήσεις ήταν στα 1,608 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 1,208 εκατ. ευρώ. Συνεπώς παρουσιάστηκε αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων και η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό EBIDTA ως προς τα έσοδα διαμορφώθηκε σε 64,13% έναντι 75,15% το 2020.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας