Μενού Ροή
Ποια είναι Τα 11 ενεργειακά deals του 2022 στην Ελλάδα και οι συμφωνίες που έρχονται το 2023

Τον «πυρετό» στον κλάδο ενέργειας -που εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων, μεγάλων και μικρών, με ξένους παίκτες αλλά και…εσωτερικής κατανάλωσης- αποτυπώνει και η έκθεση της PwC που παρουσιάστηκε χθες.

11 ενεργειακά deals έκλεισαν το 2022, με το μεγαλύτερο -μακράν- εξ αυτών να είναι η εξαγορά του βραχίονα ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Motor Oil (αξίας 675 εκατ. ευρώ) που ήταν και η τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία συνολικά σε όλους τους κλάδους, με την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez (συμφωνία ύψους σχεδόν 1,4 δις. ευρώ) να βρίσκεται στην κορυφή.

Σύμφωνα με την PwC, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το περασμένο έτος ανήλθε στα 10,4 δις. ευρώ και αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 10,8% του ποσού αντιστοιχεί στην ενέργεια, τότε μιλάμε για ενεργειακά deals αξίας άνω του 1 δις. ευρώ, με πάνω από το μισό του ποσού να αφορά σε μια μόνο συμφωνία.  Στην Ευρώπη, τα ενεργειακά deals για το 2022 ήταν ύψους 41 δις. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 13,4% της συνολικής «πίτας» των εξαγορών και συγχωνεύσεων (305 δισ. ευρώ)

Αναλυτικά, οι ενεργειακές συμφωνίες του 2022 στην Ελλάδα  (με χρονολογική σειρά) ήταν οι εξής:

  1. Στις αρχές Ιανουαρίου 2022 ο ιταλικός όμιλος Eni gas e luce, που μετονομάστηκε σε Plenitude, εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών Solar Konzept Greece (SKGR), θυγατρική του γερμανικού ομίλου Solar Konzept International. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε.
  2. Η HellenIq Energy ανακοίνωσε την κατά 100% εξαγορά των εταιρειών φωτοβολταϊκών πάρκων Tanagra Ενεργειακή Α.Ε. και Aether Ενεργειακή Α.Ε. έναντι 26 εκατ. ευρώ.
  3.  Η ισπανική Molgas, μεγάλος προμηθευτής LNG, ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής Blue Grid με το τίμημα να παραμένει άγνωστο.
  4. Η ΔΕΗ εξαγόρασε το 55% του μετοχικού κεφαλαίου των Volterra K-R AE και Volterra Lykobouni Α.Ε., θυγατρικών εταιρειών της AVAX, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019, με το τίμημα να ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ. Η Volterra K-R Α.Ε. και η Volterra Lykobouni Α.Ε. κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.
  5. Η R Energy 1 (με βασικό μέτοχο τον Γεώργιο Ρόκα) εξαγόρασε το 100% των μετοχών των εταιρειών Α.Λ. Ενεργειακή ΙΚΕ, Α.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ, και Ε.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ, του Ομίλου SUNEL Group. Το τίμημα δεν δημοσιοποιήθηκε
  6. Η  NRG (θυγατρική του ομίλου Motor Oil)  εξαγόρασε το  60% της εταιρείας Automotive Solutions, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έναντι 10 εκατ. ευρώ
  7. Η Ηelleniq Energy εξαγόρασε την ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. και την SAGIAS Α.Ε., αμφότερες του Ομίλου Κοπελούζου και του Ομίλου International Constructional Α.Ε . Το τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.
  8. H INTRAKAT μέσω της θυγατρικής της Intra - K. Energy Μ.Α.Ε. ανακοίνωσε της εξαγορά της DNC Energy (που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 520 MW που σε διάφορα στάδια ωρίμανσης) έναντι 15,1 εκατ. ευρώ.
  9. H Motor Oil εξαγόρασε το 100% της Elin Verd, εταιρείας παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων, έναντι τιμήματος 15,4 εκατ. ευρώ
  10. Η Anemos Holdings, θυγατρική του ομίλου Motor Oil, σύμφωνησε στην εξαγορά του 75% του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έναντι τιμήματος 671,5 εκατ. ευρώ
  11. Τέλος, η Revoil εξαγόρασε το 100% της εταιρείας Γ. Κεσίδης Oil έναντι ποσού 2,6 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σεβόμενη τη μακρόχρονη συμβολή του ιδρυτή και των μελών της οικογένειάς του στην αγορά καυσίμων, η Revoil αποφάσισε τη διατήρηση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου Γ.Κεσίδης Oil της εταιρείας.

 

Τι έρχεται φέτος

Η κινητικότητα στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο αναμένεται να ενταθεί φέτος, καθώς τρία μεγάλα deals -καθένα εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 δις. ευρώ - βρίσκονται «στα σκαριά»:  Ο λόγος για την εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ, την πώληση μεριδίου 51% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και την πώληση μεριδίου (πιθανότατα πλειοψηφικού) της Enel Green Power Hellas. Η PwC επισημαίνει επίσης ότι μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθεί η εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου της Thalis ES ( οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας) από τη Motor Oil. Επίσης, η Fairfax Financial Holdings με έδρα τον Καναδά αναμένεται να αποκτήσει το 1,9% της MYTILINEOS  με την  αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα  50 εκατ. ευρώ. Τέλος, εντός του έτους θα περατωθεί και  η εξαγορά της Watt and Volt Εκμετάλλευση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας Α.Ε. από τη MYTILINEOS, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα  36 εκατ. ευρώ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας