Μενού Ροή
Ποιος θα πει στους καταναλωτές ότι χάνουν την πρόσβαση στα φτηνά τιμολόγια της ΔΕΗ – Ποιος χρηματοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

«Μαγικά» πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιχειρεί αφενός με κάθε τρόπο – και σωστά – να συμμαζέψει τις αχαλίνωτες πρακτικές που εμφανίζονται στον χώρο, αφετέρου επιχειρείται να αποκρυβούν μια σειρά από επιπτώσεις που προκαλεί το νέο μοντέλο υπολογισμού της τιμής του ρεύματος.

Για παράδειγμα την στιγμή που καταργούνται εκ των πραγμάτων, οι μεγάλες διευκολύνσεις που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της τον τελευταίο χρόνο, η ΡΑΕ εμφανίζεται σχεδόν απειλητική όταν η εταιρεία ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα σταθερά τιμολόγια με τιμή κιλοβατώρας πολύ χαμηλότερη της τρέχουσας και οι εκπτώσεις επί της ρήτρας αναπροσαρμογής (30%) και συνέπειας, πλέον έχουν γίνει συνεισφορά-φόρος ή όπως αλλιώς θέλουν να τον λένε, στον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Και μάλιστα η συνδρομή της ΔΕΗ αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο ποσό από αυτά που συνεισφέρονται κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προέρχεται από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αναφορές

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ επιχειρώντας να εξηγήσει στους πελάτες της (το 63% του συνόλου των καταναλωτών ρεύματος) γιατί δεν θα τους παρέχει τα φτηνά σταθερά τιμολόγια και τις μεγάλες εκπτώσεις τους ενημέρωσε ότι: «Συμμορφωνόμαστε με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, επομένως η έκπτωση που μέχρι τώρα παρείχαμε, παρέχεται πλέον με εναλλακτικό τρόπο, τροφοδοτώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές.»

Η φράση «εναλλακτικός τρόπος» φέρεται να ενόχλησε την Ολομέλεια της ΡΑΕ και ζήτησε την αφαιρεσή της από την ιστοσελίδα της, ως παραπλανητική.

Η ΡΑΕ δηλαδή ζητάει από την ΔΕΗ να μην «φωνάζει» ότι αυτή συνεισφέρει τα περισσότερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, την ώρα που η πολιτική πίεση από την αντιπολίτευση, με την ανοχή και της ΡΑΕ που δεν απαντάει, ζητάει ενεργότερο κοινωνικό ρόλο σε αυτή την φάση από την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην χώρα.

Θα «επαναφέρουμε το Δ» στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επαναλαμβάνει συχνά πυκνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπονοώντας ότι η ΔΕΗ δεν συνεισφέρει αρκετά. Πράγμα παντελώς ανακριβές, καθώς λόγω ακριβώς της μεγάλης της συνεισφοράς το έχει πληρώσει με απώλειες και η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Αντί λοιπόν να ενημερωθεί με ακρίβεια ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα για την συνεισφορά του καθενός στην εθνική προσπάθεια μείωσης της τιμής της ενέργειας, η ΡΑΕ στο πλαίσιο της προσπαθειάς της να μην «εξέχει» κανείς της αγοράς, το αποσιωπά.

Η επιδότηση

Σε ότι αφορά το συνολικό κονδύλι επιδότησης των τιμολογίων που δημιουργείται μια αίσθηση ότι ..ως δια μαγείας συγκεντρώνεται το ποσό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τον Αύγουστο έχει προσδιοριστεί στο 1,136 δις. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι ο κρατικός προυπολογισμός, δηλαδή εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα συνεισφέρει περί τα 250-300 εκατ. ευρώ, επιχειρείται να ..αποκρυβεί από που προέρχονται τα υπόλοιπα χρήματα. Κι όμως το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται ως συνεισφορά – και σωστά θα έλεγε κάποιος – από τον ισολογισμό της ΔΕΗ σε συντριπτικό βαθμό και τα υπόλοιπα από τις τρεις καθετοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, τον Ήρων, την Protergia και την Elpedison και βέβαια από τους μικρότερους παραγωγούς των ΑΠΕ.

Τέλος στα σταθερά (;)

Το ερώτημα είναι η ΔΕΗ της οποίας χιλιάδες πελάτες έχουν ετήσια ή διετή κλεισμένα σταθερά τιμολόγια με με 0,11 ευρώ η κιλοβατώρα, τα οποία εντός του Φθινοπώρου λήγουν και δεν μπορούν να ανανεωθούν θα μπορεί να τους ενημερώσει; Ή θα θεωρηθεί παραπλανητική τακτική, την στιγμή που ήταν ίσως η μόνη εταιρεία που δεν τα αναπροσάρμοσε επί ένα χρόνο εκμεταλλευόμενη κάποιο παραθυράκι, στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων;

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ καθόλα τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής κάλπαζε δεν άλλαξε παλαιότερες συμβάσεις με κλειδωμένες τιμές ακόμη και με 0,11 ευρώ την κιλοβατώρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της ΔΕΗ για τα σταθερά τιμολόγια ήταν 400 εκ. ευρώ, (τα οποία και υπολογίστηκαν κατά τον καθορισμό των υπερκερδών).

Η ΔΕΗ μόλις τον Απρίλιο προχώρησε σε αναπροσαρμογή των σταθερών τιμολογίων με 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ η τιμή διαμορφωνόταν ακόμη και στα 0,36 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ όσοι είχαν αποκτήσει σταθερό τιμολόγιο μέχρι την 31/7/2022 θα έχουν για ένα χρόνο την τιμή 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας