Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολυεθνικό ενδιαφέρον με ένα φαβορί για το 20% της Αριάδνη Interconnection του ΑΔΜΗΕ

Έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό αναμένεται να συγκεντρώσει ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τη διάθεση σε ιδιώτη επενδυτή μειοψηφικού ποσοστού (20%) του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής του εταιρείας Αριάδνη Interconnection, που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η State Grid Corporation of China, στρατηγικός εταίρος του Διαχειριστή που συμμετέχει με ποσοστό 24% στο μετοχικό του κεφάλαιο, έχει ήδη εκδηλώσει εμπράκτως την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, υπογράφοντας τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνία με τον Διαχειριστή για επικείμενη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό πέραν της κινεζικής State Grid, είναι πιθανόν να έχουν και ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων (έχουν ακουστεί τα ονόματα της ιταλικής Terna και της βελγικής Elia), αλλά και ισχυροί χρηματοοικονομικοί όμιλοι με μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Τα κριτήρια

Από το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΑΔΜΗΕ δεν τίθεται περιορισμός ως προς το αντικείμενο δραστηριότητας ή τη μορφή του σχήματος των επενδυτών που θα κατέβουν στον διαγωνισμό. Τίθεται όμως υψηλός πήχης για την οικονομική ευρωστία των συμμετεχόντων.

Πιο συγκεκριμένα, για μια νομική οντότητα, η μέση ετήσια (ενοποιημένη, κατά περίπτωση) θέση ιδίων κεφαλαίων, υπολογιζόμενη ως το σύνολο (ενοποιημένο, κατά περίπτωση) ενεργητικό μείον τις συνολικές (ενοποιημένες, κατά περίπτωση) υποχρεώσεις για τα τρία ( πιο πρόσφατα ελεγμένα οικονομικά έτη θα πρέπει να ισούται ή υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν μια οικονομική οντότητα (είτε ενεργεί μεμονωμένα ως ενδιαφερόμενο μέρος είτε ως μέλος κοινοπραξίας) έχει συμπληρώσει λιγότερα από τρία οικονομικά έτη από τη σύσταση της, η μετοχική της θέση υπολογίζεται ως το μέσο μετοχικό κεφάλαιο των ετών που η εν λόγω οντότητα βρίσκεται σε λειτουργία, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει τουλάχιστον ένα πλήρες έτος λειτουργίας.

Εάν πρόκειται για εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ή αμοιβαίο κεφάλαιο ή διαχειριστή κεφαλαίων, το άθροισμα των ενεργών και μη επενδυμένων/μη δεσμευμένων κεφαλαίων για την τελευταία χρήση ισούται ή υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις τελευταίες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις.

Η διάθεση σε ιδιώτη επενδυτή ποσοστού μειοψηφίας της Αριάδνη Interconnection αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει και με ιδιωτικούς πόρους τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Ο προϋπολογισμός του έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του έργου, αλλά και ο στρατηγικός του χαρακτήρας, προδιαγράφουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, σημειώνουν πηγές.

Τι είναι

Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΙNTERCONNECTION συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι 100% θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ορίστηκε ως ο φορέας κατασκευής και χρηματοδότησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις 816/2018 και 838/2018 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ημερομηνία 12 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα για τον “Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα αυξητική τάση καταγράφεται στους αριθμούς των μετρητών ρεύματος που καταλήγουν στη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία” με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε κλοιό ανόδου βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου αλλά και συνακόλουθα ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες δυο εβδομάδες του Αυγούστου δημιουργώντας έντονες αβεβαιότητες για το...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE