Μενού Ροή
Πως η παγκόσμια «στροφή» σε βιώσιμα προϊόντα, ευνόησε τον όμιλο Viohalco

Αξιοποιώντας τη βελτιστοποιημένη παραγωγική δυναμικότητα, το πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο προϊόντων, καθώς και τη ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα λόγω των παγκόσμιων τάσεων βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα, από συσκευασίες φαγητών έως μεγάλες υποδομές, γέφυρες, αγωγούς, καλώδια κ.α., ο όμιλος Viohalco πέτυχε ρεκόρ μεγεθών στο 1ο εξάμηνο του 2022.

Ακριβώς λόγω της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα που κινούνται προς τη βιωσιμότητα, ο όμιλος μπόρεσε και αντιπαρήλθε στο ενεργειακό κόστος, καθώς είχε την ευχέρεια να περάσει μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα που διανέμει και πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Έτσι, πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα σ’ όλες τις γραμμές μεγεθών, ενώ όλες οι θυγατρικές έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο, έχοντας φτάσει στην υψηλότερη παραγωγική βάση που είχαν ποτέ.

Βεβαίως, για να φτάσει ο όμιλος να μπορεί να παράσχει άκρως ανταγωνιστικά προϊόντα που κινούνται στην τελευταία λέξη της παγκόσμιας τεχνολογίας και απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια, έχει προχωρήσει (και συνεχίζει να προχωρά) σε σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού όλων των μονάδων του.

Έτσι, βάζει πλώρη για την καλύτερη χρήση της ιστορίας του, καθώς και οι δύο θυγατρικές, ο ενεργειακός βραχίονας Cenergy Holdings και ο βραχίονας στα μέταλλα ElvalHalcor, παρουσίασαν επίσης ιστορικά υψηλά μεγέθη στο εξάμηνο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco στο πρώτο μισό του ’22 έφτασε σε 3,597 δισ. ευρώ έναντι 2,489 δισ. ευρώ πέρυσι (+45%), αποτυπώνοντας την άνοδο της ζήτησης σε όλους τους κλάδους, την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών μετάλλων, καθώς και τον αντίκτυπο του πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του κλάδου αλουμινίου, της σταθερής ανάπτυξης του κλάδου καλωδίων και των βελτιωμένων επιδόσεων του κλάδου χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 67% ή 673 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, κυρίως ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλων και της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη των εταιρειών.

Πάντως, μεγάλος βραχνάς παραμένει ο υπέρμετρα υψηλός καθαρός δανεισμός που στο 1ο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε στα 2,196 δισ. ευρώ, έναντι 1,684 δισ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2021. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 2,175 δισ. ευρώ έναντι 1,664 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι εξελίξεις ανά κλάδο

Στη βελτίωση των μεγεθών συνέβαλαν καταλυτικά οι επενδύσεις, που ήταν επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στον κλάδο αλουμινίου, ο τομέας έλασης αλουμινίου επέδειξε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και αποδοτικότητα, αξιοποιώντας την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα που προήλθε από την επένδυση στο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου Tandem, ενώ παράλληλα διατήρησε την ανάπτυξή του σε στρατηγικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων του κλάδου αποτυπώνει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς και τη συνεχή ανοδική τάση της ζήτησης για λύσεις ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Ο κλάδος χαλκού συνέχισε να αναπτύσσεται, εστιάζοντας περισσότερο στην κερδοφορία παρά στους όγκους. Συνεχίστηκαν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα προϊόντα του κλάδου, ειδικά για όσα έχουν εφαρμογή στην ηλεκτροκίνηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό και τη μεταφορά ενέργειας παραμένουν θετικές.

Ο κλάδος καλωδίων, χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, σε συνδυασμό με την παραγωγική αποδοτικότητα και την ομαλή εκτέλεση πολύπλοκων έργων διατήρησε τη δυναμική του. Οι πωλήσεις προήλθαν από ένα ευρύ φάσμα καλωδίων και οδήγησαν σε ικανοποιητική αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής. Οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις συνδυάστηκαν με αρκετές αναθέσεις νέων έργων, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα καταγράφηκε ανάκαμψη της ζήτησης λόγω γεωπολιτικών παραγόντων. Παρατηρήθηκε κατά συνέπεια επανέναρξη πολλών έργων που είχαν αναβληθεί, καθώς και σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, παρότι το προϊοντικό μείγμα των παραγγελιών που εκτελέστηκαν επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου. Το τρέχον χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.

Η Cenergy Holdings

Το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας της ανακοίνωσε η Cenergy Holdings, καθώς ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, ενώ εξασφάλισε σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο, με τον κλάδο των καλωδίων να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.

Οι πωλήσεις της Cenergy Holdings ανήλθαν στα 659 εκατ. ευρώ έναντι 486 εκατ. ευρώ πέρυσι (+36%), ενώ το ανεκτέλεστο εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο που είχε ποτέ ο όμιλος.

Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο σημειώνοντας άνοδο 8% σε ετήσια βάση. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση – 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).

Ιστορικό υψηλό για τα μεγέθη της ElvalHalcor – Κοντά στα 2 δισ. ο τζίρος

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκαν τα μεγέθη της ElvalHalcor, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται στα 1,960 δισ. ευρώ έναντι 1,344 δισ. ευρώ πέρυσι (+45,8%). Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,5 εκατ. ευρώ έναντι 130,7 εκατ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 206,2 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 121 εκατ. ευρώ έναντι 85,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 119,1 εκατ. ευρώ ή 0,3174 ευρώ ανά μετοχή, από 83,6 εκατ. ευρώ πέρυσι ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή.

Εντός του 1ου εξαμήνου η ElvalHalcor ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων και την εξομάλυνση του χρηματοοικονομικού κόστους.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας