Μενού Ροή
Πως η συγκυρία ευνοεί Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil

Αποτελούν τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, με διεθνές εκτόπισμα και εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι μετοχές τους ξεχωρίζουν στο ταμπλό φέτος, καταγράφοντας κέρδη, ενώ τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE 25 έχουν γυρίσει αρνητικά, μετά και τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο λόγος για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, οι μετοχές των οποίων ενισχύονται κατά 9,49% και 29,45% αντίστοιχα το 2022, ξεχωρίζοντας στο Χ.Α.

Μπορεί η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου να έχει δημιουργήσει ισχυρό ντόμινο προβλημάτων σε όλη την «αλυσίδα» της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, όμως για τα δύο διυλιστήρια, η συγκυρία με τις υψηλές τιμές αργού και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης εκτοξεύει τζίρους και κερδοφορία.

Έτσι, τους δίνουν την κεφαλαιακή άνεση και το «μαξιλάρι» ρευστότητας για να ετοιμάσουν την επόμενη ημέρα και τη μετάβασή τους σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, κάνοντας πιο πράσινο το μείγμα του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Η Motor Oil οδεύει για την καλύτερη χρήση της ιστορίας της φέτος, καθώς τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου προϊδεάζουν για μια εξαιρετική χρονιά με νέα ρεκόρ κύκλου εργασιών αλλά και καθαρής κερδοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια να πετύχει φέτος ρεκόρ αποτελεσμάτων.

Τα περιθώρια διύλισης, η τιμή του αργού, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και η εγχώρια ζήτηση καυσίμων κινούνται  ευνοϊκά για τα δύο διυλιστήρια της χώρας, οδηγώντας τα σε ιστορικά υψηλές κερδοφορίες. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου, στα 102 δολάρια το βαρέλι έναντι 80 δολαρίων στα τέλη του 2021, καθώς και υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ.

Τα περιθώρια διύλισης σπάνε ρεκόρ και κινούνται στα 20 δολάρια το βαρέλι με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ως μια μέση τιμή έτους τα 13 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 30 δολάρια μεταξύ 2020 και 2021, ενώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχει κερδίσει επιπλέον 50 δολάρια και βρίσκεται στα 125 δολάρια το βαρέλι. Ήδη από το 2021 καταγράφηκε η ευνοϊκή για τα διυλιστήρια συγκυρία λόγω της μεγάλης ανατίμησης των αποθεμάτων πετρελαίου που είχαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ενώ ακόμη πιο ευνοϊκά κινείται και το πρώτο 6μηνο του 2022.

Motor Oil

Ο κύκλος εργασιών της Motor Oil εκτοξεύτηκε στα 3,258 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, έναντι 1,886 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς (+73%), ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 252,43 εκατ. ευρώ, έναντι 84,947 εκατ. εύρω το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 318 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα και δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, η καθαρή κερδοφορία της Motor Oil στο σύνολο της χρήσης ίσως ξεπεράσει τα 500 ή και τα 600 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον όμιλο μέσα στις δύο – τρεις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες ασχέτως κλάδου.

Σε όλες τις γραμμές του ισολογισμού (διυλιστήρια, πρατήρια, αεροπορικά καύσιμα κ.λπ.) τα κέρδη είναι εντυπωσιακά και πολύ ισχυρότερα των εκτιμήσεων όλων των αναλυτών, που αναμένεται να ξεκινήσουν ένα νέο μπαράζ αναβαθμίσεων για τη μετοχή, η οποία παρά την άνοδό της το τελευταίο διάστημα, εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά της επίπεδα και τα 24,40 ευρώ από τις 8 Ιουλίου 2019.

Ήδη η Wood στις 6 Ιουνίου επικαιροποίησε τις τιμές – στόχους για τις μετοχές των δύο διυλιστηρίων. Για τη Motor Oil ανέβασε την τιμή – στόχο στα 21,3 ευρώ από 17,8 ευρώ πριν, ενώ για τα ΕΛΠΕ δίνει νέο στόχο τα 8,29 ευρώ από 6,90 ευρώ πριν.

Ελληνικά Πετρέλαια

Στον όμιλο ΕΛΠΕ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,72 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 63% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα δημοσιοποιημένα EBITDA εκτινάχθηκαν στα 500 εκατ. κυρίως λόγω της θετικής αποτίμησης των αποθεμάτων, ενώ τα καθαρά συγκρίσιμα κέρδη του τριμήνου έφτασαν τα 5 εκατ. από 4 εκατ. το περσινό τρίμηνο και 144 εκατ. στο τέλος του 2021.

Η πράσινη μετάβαση

Αμφότεροι οι δύο ενεργειακοί όμιλοι βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής του ενεργειακού τους αποτυπώματος, με στόχο τα επόμενα χρόνια η ενέργεια που προέρχεται από καθαρές μορφές να έχει ένα σημαντικό μερίδιο στο συνολικό έργο τους.

Ο όμιλος ΕΛΠΕ αναμένει λειτουργικά κέρδη περί τα 50 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας από τη δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. Από το δεύτερο τρίμηνο εφέτος έχει αρχίσει να συμβάλει στα αποτελέσματα του ομίλου το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ανεβάζοντας την ισχύ των μονάδων ΑΠΕ του ομίλου στα 285 μεγαβάτ. Οι στόχοι που έχουν τεθεί προβλέπουν αύξηση της ισχύος στα 400 μεγαβάτ το 2023 και 600 μεγαβάτ το 2024, ενώ ως το 2030 θα ξεπεράσει τα 2 γιγαβάτ με ανάπτυξη νέων έργων αλλά και εξαγορές.

Ο Όμιλος έχει ήδη πετύχει κατά το ήμισυ τον στόχο του 2025, καθώς το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του διαμορφώνεται στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν γύρω στα 20 MW. Τελευταίες προσθήκες σε αυτό το portfolio είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα 16 MW που εξαγοράστηκαν στη Βοιωτία, καθώς τα αιολικά 38 MW που απέκτησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την Eren στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό, κομβικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του πρώτου ορόσημου είναι το φωτοβολταϊκό 204 MW στην Κοζάνη. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή.

Motor Oil

Η εταιρεία διύλισης, σταδιακά εδώ και τρία χρόνια μετασχηματίζεται σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο, έχοντας θέσει τη δραστηριότητα των ΑΠΕ σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής της.

Ο όμιλος δείχνει αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ημέρα στο χώρο της ενέργειας, έχοντας ένα εντυπωσιακό κρεσέντο «πράσινων» επενδύσεων και εξαγορών, που αλλάζουν εντελώς το μείγμα του ενεργειακού του αποτυπώματος. Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030.

Από το τέλος του 2019 και έως την εξαγορά της Άνεμος, ο όμιλος είχε ήδη επιτύχει είσοδο στον κλάδο των ΑΠΕ, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 279MW, και 84MW υπό κατασκευή, ενώ έχει αγοράσει επιπλέον χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Μετά και την εξαγορά της Άνεμος, το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Motοr Oil θα αυξηθεί αυτόματα κατά 180%, από τα 280 MW στα 773 MW και το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ θα εκτιναχθεί κατά 250%, από τα 650 MW στα 2.266 MW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας