Μενού Ροή
Πως ο κλάδος αλουμινίου εκτόξευσε τα μεγέθη της ElvalHallcor

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκαν τα μεγέθη της ElvalHalcor, της εταιρείας που αποτελεί το βραχίονα στο χώρο των μετάλλων του ομίλου Viohalco, με τον κλάδο του αλουμινίου να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου επίδοση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα λειτουργικά αποτελέσματα προσεγγίζουν στο εξάμηνο τις επιδόσεις του συνόλου της περυσινής χρήσης, ενώ η καθαρή κερδοφορία ήδη ξεπερνά κατά 7 εκατ. ευρώ το σύνολο των κερδών του 2021.

Οι  πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα 1,960 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45,8% σε σύγκριση με τα 1,344 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ το 63% αυτών ήρθε από τον κλάδο του αλουμινίου. Μάλιστα, η  δυναμική στο τζίρο διατηρήθηκε και στο 2ο τρίμηνο (+49%) με το αλουμίνιο να διατηρεί τα πρωτεία ως προς το μέγεθος μεγέθυνσης (+73%).

Συνάμα όμως, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε και σημαντική αύξηση του δανεισμού κατά 262 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 1,05 δισ. ευρώ έναντι 787 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Η άνοδος του δανεισμού προήλθε λόγω της μεγάλης αύξησης των αναγκών για κεφάλαια κίνησης, λόγω των αυξημένων τιμών μετάλλων, αλλά και λόγω των επενδύσεων αναβάθμισης. Μόνο από την αύξηση των αποθεμάτων και τις απαιτήσεις, ο όμιλος εμφανίζει αύξηση στο κεφάλαιο κίνησης 405 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 121 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,8 εκατ. ευρώ για το 1ο τρίμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 119,1 εκατ. ευρώ για το Η1’22 (ή 0,3174 ευρώ ανά μετοχή) από 83,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή).

Συνάμα, εντός του πρώτου εξαμήνου η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων και την εξομάλυνση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Κλάδος αλουμινίου

Ο κλάδος του αλουμινίου συνέχισε να κινείται ανοδικά φτάνοντας στα 982,4 εκ. ευρώ έναντι 604,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, μια αύξηση κατά 62,5%. Σημαντική επίδραση στα μεγέθη του κλάδου είχε η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 11,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021, προερχόμενη κυρίως από τις αγορές της συσκευασίας αναψυκτικών και τροφίμων αξιοποιώντας την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) και την στροφή του προϊοντικού μίγματος σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 122,6 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 119,1 εκατ. ευρώ στο 1ο εξάμηνο έναντι 56,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός (του κλάδου αλουμινίου) ανήλθε στα 695 εκατ. ευρώ στο φινάλε του 1ου εξαμήνου 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ από το τέλος της χρήσης του 2021, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και στις αυξημένες τιμές πρώτων υλών.

Οι νέες επενδύσεις ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 92 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 80,2 εκατ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της εταιρείας στα Οινόφυτα. Σε αυτές τις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η απόκτηση ακινήτων που, μακροπρόθεσμα, θα αξιοποιηθούν ως logistics center για την αποθήκευση και τη διακίνηση προϊόντων της εταιρείας.

Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα, βαίνει στην ολοκλήρωση της με γοργούς ρυθμούς καθώς το νέο ψυχρό έλαστρο έχει ήδη ξεκινήσει την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας ενώ και η γραμμή βαφής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Καλπάζουσα η ζήτηση

Με τη νέα επένδυση θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα και από τους 375 χιλιάδες τόνους ετησίως - ήτοι περίπου χίλιους τόνους την ημέρα – στοχεύει να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους μέσα στο 2023. Παράλληλα, με τη νέα γραμμή βαφής που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια συγκυρία που η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται παγκόσμια με καλπάζοντες ρυθμούς. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια, με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας