Μενού Ροή
"Πράσινη" εξαγορά ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Θέλοντας να επισπεύσει την ισχύ του στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δρομολογεί νέα «πράσινη» εξαγορά, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αυτό αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη βράβευση των αθλητών - μελών της ελληνικής αποστολής των παραολυμπιακών αγώνων του Τόκιο.

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει σε πλήρη εξέλιξη τον ολιστικό μετασχηματισμό του στον οποίο αναφερθήκαμε πρόσφατα στο EnergyMag.gr.

Σύμφωνα με αυτόν κομβικό ρόλο στη νέα εποχή θα διαδραματίζουν οι καθαρές μορφές ενέργειας, εξού και η επίσπευση των επενδύσεων σ’ αυτές.

Κορυφαίο project που «τρέχει» ο όμιλος αυτό το διάστημα είναι το μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 MW.

Εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη άνω του 65% και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία αρχές του 2022.

Πιο αναλυτικά, τα 14 από τα 18 πάρκα ισχύος 166 MW έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η σύνδεσή τους με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Συνάμα, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 670 μεγαβάτ βρίσκονται σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και άλλο 1 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Στα προ κρίσης επίπεδα επανήλθαν τα μεγέθη

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια «τάραξαν» θετικά χτες την αγορά, σε μια συγκυρία νευραλγική και πυκνή εξελίξεων.

Ανακοίνωσαν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στα προ κρίσης επίπεδα,. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι. Τα δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 258 εκατ., σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως «τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά".

Όπως είπε αυτό οφείλεται στο καλύτερο περιβάλλον. "Μια ακόμα πιο ελπιδοφόρα παράμετρος είναι οι συνεχείς και σταθερές βελτιώσεις σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν εταιρεία", πρόσθεσε. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, οι εμπορικές μας επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η διαχείριση κόστους».

Παράλληλα, ανήγγειλε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών «υγιές μέρισμα». Θα καταβληθεί το 2022 στους μετόχους για τη φετινή χρήση, το οποίο θα είναι όπως είπε σημαντικό μέγεθος. Όπως υπογράμμισε, το 4ο τρίμηνο θα είναι εξίσου καλό αν όχι καλύτερο.  Εστίασε ωστόσο και στους παράγοντες ανησυχίας που είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας οι οποίες όπως είπε «δεν θα φύγουν σύντομα».

Παράλληλα, στις 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ΕΛΠΕ με την μετατροπή τους σε εταιρεία συμμετοχών. Θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η μετονομασία τους. Αναφορικά τέλος με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι τιμές λιανικής χαμηλότερες από την χονδρεμπορική μπορούν να ισχύσουν για το συγκεκριμένο διάστημα της κρίσης, αλλά η παράταση τους δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας