Μενού Ροή
Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά εταιρείας από την Gazprom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις, την εξαγορά της HIP-Petrohemija LLC Pancevo (HIPP) από την κατά πλειοψηφία ιδιοκτησία της Gazprom Σερβική Βιομηχανία Πετρελαίου (Naftna Industrija Srbije NIS), αμφότερες της Σερβίας.

Η HIPP είναι πετροχημική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή προϊόντων όπως το αιθυλένιο, το πολυαιθυλένιο και το συνθετικό καουτσούκ. Η NIS είναι μια καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της μέτριας συνδυασμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά που προκύπτει από την προτεινόμενη πράξη.

Η πράξη εξετάστηκε στο πλαίσιο της απλουστευμένης διαδικασίας εξέτασης των συγκεντρώσεων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη σε δελτίο τύπου.

Η Σερβία πούλησε το 51% της μοναδικής πετρελαϊκής της εταιρείας, της NIS, στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom το 2008 έναντι 400 εκατ. ευρώ, συν μια επένδυση 550 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί επέκριναν τη συμφωνία και χαρακτήρισαν την τιμή ως ευκαιρία για τη ρωσική πλευρά.

Τον Απρίλιο του 2022. η Σερβία εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα η NIS, αν και πλειοψηφική ιδιοκτησία της θυγατρικής της Gazprom, Gayprom Neft, να συνεχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο μέσω της Κροατίας, μέσω του αγωγού της Αδριατικής (Jadranski naftovod – Janaf).

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας