Μενού Ροή
Πράσινο φως για την πώληση εργοστασίων ΙΚΕΑ στη Ρωσία

Ρωσική κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την πώληση των τριών εργοστασίων της σουηδικής εταιρείας κατασκευής επίπλων IKEA στη Ρωσία σε δύο τοπικούς επιχειρηματίες, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε αξιωματούχος την Πέμπτη (16 Φεβρουαρίου).

Δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια αποχώρησης από τη Ρωσία μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι επιχειρήσεις από τις λεγόμενες «μη φιλικές χώρες» -αυτές που επέβαλαν δηλαδή κυρώσεις κατά της Ρωσίας- αντιμετωπίζουν δυσκολία να λάβουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής, ώστε να προχωρήσουν σε πωλήσεις-συμφωνίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Viktor Yevtukhov δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι ο κατασκευαστής πάγκων κουζίνας Slotex και ο παραγωγός ξυλείας Luzales θα αγοράσουν τα εργοστάσια.

Τα εργοστάσια θα συνέχιζαν να λειτουργούν και τα παραγόμενα προϊόντα θα πωλούνταν από ρωσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Οι ρωσικές και οι σουηδικές εταιρείες, ανέφερε η Izvestia, θα επεξεργαστούν τους όρους της πώλησης.

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες. Οι ιδιοκτήτριες της μάρκας Inter IKEA, Slotex και Luzales δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Είναι σημαντικό για εμάς να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Yevtukhov σύμφωνα με την Izvestia. «Οι νέοι ιδιοκτήτες, αν χρειαστεί, μπορούν να υπολογίζουν σε όλα τα πιθανά μέτρα κρατικής στήριξης».

Η ΙΚΕΑ, η μεγαλύτερη μάρκα επίπλων στον κόσμο, έκλεισε τα καταστήματά της στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε ότι θα πουλήσει εργοστάσια, θα κλείσει γραφεία και θα μειώσει το προσωπικό της στη Ρωσία, το οποίο αριθμεί 15.000 άτομα. Επαναλειτούργησε μόνο για μια σύντομη περίοδο διαδικτυακής πώλησης το περασμένο καλοκαίρι.

Πολλές άλλες δυτικές εταιρείες – από παραγωγούς ενέργειας μέχρι αλυσίδες τροφίμων και ρούχων – έχουν εγκαταλείψει επίσης τη Ρωσία.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας