Μενού Ροή
Προς φορολόγηση στα υπερκέρδη και των πετρελαικών η κυβέρνηση - Έρχεται επιδότηση για όλους στην αντλία

Στο ραντάρ της Kυβέρνησης μετά από αυτό της Κομισιόν μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, που λόγω της ενεργειακής κρίσης συσσωρεύουν όπως και οι ομοειδείς τους σε όλη την Ευρώπη μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πίσω από την αναφορά του πρωθυπουργού στην ελάφρυνση των τιμών στην αντλία καυσίμων κρύβεται το εγχείρημα της φορολόγησης των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρείων, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ Όιλ. Το μέτρο θα συνδυαστεί με την ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω της επιδοτούμενης στροφής νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην χρήση πετρελαίου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνεισφέρουν και αυτοί στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας και προτείνεται η συμμετοχή τους με μια εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα κινείται ενδεχομένως στην περιοχή του 30% των υπερκερδών. Το ερώτημα είναι αν η φορολόγηση θα αφορά μόνο τα εγχώρια κέρδη ή και αυτά από τις επανεξαγωγές πετρελαίου που φτάνουν το 58% για τα ΕΛΠΕ και το 80% για την Μότορ Όιλ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν πρότεινε «Συνεισφορά αλληλεγγύης» μέσω κόφτη στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, χωρίς να γίνει κάποια αναφορά στα διυλιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το μέσο κέρδος των δύο εταιρειών την τελευταία τριετία πριν την κρίση δεν ξεπερνούσε τα 6-7 δολάρια το βαρέλι. Φέτος ωστόσο έχουν εκτοξευτεί στα 21-26 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις των δύο εταιρειών προς τους αναλυτές για το σύνολο του έτους οι ρυθμοί δεν θα είναι σαν του πρώτου εξαμήνου, αλλά η χρονιά θα καταγράψει ιστορικά υψηλά.

Τα ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν για το εξάμηνο συγκρίσιμα EBITDA (χωρίς την ευνοϊκή αποτίμηση των αποθεμάτων που διατηρούν)  στα 633 εκατ. ευρώ από 139 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 371 εκατ. από 12 εκατ. το περσινό πρώτο εξάμηνο. Στα δημοσιευμένα μεγέθη στα οποία προσμετρώνται τα κέρδη από τα αποθέματα τα EBITDA ανήλθαν στα 1,23 δισ. ευρώ από 391 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 872 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Εκτός από τα περιθώρια διύλισης, στην ενίσχυση των κερδών συνέβαλε και η άνοδος των εξαγωγών που έφτασαν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των συνολικών πωλήσεων.

Ο καθαρός δανεισμός των Ελληνικών Πετρελαίων αυξήθηκε 12%, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,967 δισ. ευρώ, έναντι 1,751 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021, με ταυτόχρονη ωστόσο αύξηση των απασχολούμενων κεφαλαίων από 3,7 δισ. ευρώ σε 4,8 δισ. ευρώ. O δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,2 φορές.

Μότορ Όιλ

Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA της Motor Oil ανήλθαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα προσαρμοσμένα ebitda έφτασαν τα 698 εκατ. ευρώ από 173 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 686 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε  503 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι επενδύσεις του εξαμήνου ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στο 1,407 δισ. ευρώ από 1,450 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας