Μενού Ροή
Ράλι για την μετοχή της ΔΕΗ μετά το τίμημα έκπληξη για τον ΔΕΔΔΗΕ - Εκτιμήσεις αναλυτών

Με "ενέργεια" από τη μετοχή της ΔΕΗ ξεπέρασε σήμερα εκ νέου τις 900 μονάδες το χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή της ΔΕΗ ξέσπασε ανοδικά μετά το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που έλαβε στα 2,1 δισ. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 6%, στα 10,6 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι η πρόταση της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η πώληση του ΔΕΔΗΕ σε αυτό το τίμημα δείχνει πλέον ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία από τα Private Equity funds είναι δεδομένη, θυμίζοντας ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 4 υποψήφιοι επενδυτές. Έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή από την πώληση του πακέτου του ΟΤΕ κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή.

Η Optima Bank

Η Optima Bank,διατηρεί την ισχυρή σύσταση αγοράς της μετοχής και εκτιμά ότι η τρέχουσα τιμή -στόχος που έχει βάλει από τον Φεβρουάριο στα 13,60 ευρώ βασίζεται σε μια αποτίμηση 4,3 δισ. ευρώ για το, ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο είναι σύμφωνο με την προσφορά της Macquarie. Αντίστοιχα η αποτίμηση της ΔΕΗ ξεπερνάει πλέον τις εκτιμήσεις και διαμορφώνεται στα 5,6 δισ.  ευρώ.

Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της τράπεζες, η ΔΕΗ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά έσοδα για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησής της (είναι ήδη σε πτωτική τάση μετά από πρόσφατες εκδόσεις ευρωομολόγων) και να επενδύσει σε έργα με υψηλότερο έσοδο, υποδηλώνοντας μια περαιτέρω άνοδο στην αποτίμηση (σημειώστε την πρόσφατη αύξηση χονδρικής).  Οι τιμές θα πρέπει να καταλήξουν σε ανακατανομή της αξίας SOTP μεταξύ παραγωγής - λάβετε υπόψη ότι η ΔΕΗ επωφελείται σημαντικά από την ιδιοκτησία υδροηλεκτρικών σταθμών - και λιανικής πώλησης που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει χαμηλότερο περιθώριο στο τρέχον περιβάλλον). Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση Αγορά.

Οι θέσεις στο νέο σχήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από έγκριση από τη Γενική Συνέλευση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τα 2 μέρη θα υπογράψουν τη Συμφωνία Αγοράς Μετόχων (SPA) με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία spin-off από τη μητρική και η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με την υπογραφή της Συμφωνίας Μετόχων (SPA ).

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εκλέγει τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ενώ η ΔΕΗ και η Macquarie θα αποφασίζουν από κοινού για τον CFO και τον CIO.

Για περίοδο 3 ετών η Macquarie δεν θα μπορεί να πουλήσει τη συμμετοχή της (μετά από αυτό το διάστημα η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης), ενώ μετά από 5 χρόνια η Macquarie μπορεί να ζητήσει την εισαγωγή των μετοχών της σε χρηματιστήριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας