Μενού Ροή
Ρωσικό πετρέλαιο: Τι απαντούν οι εφοπλιστές στις αιτιάσεις Ζελένσκι για παραβίαση του εμπάργκο; 

Μήνυμα για τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία απέστειλαν ο  Βαγγέλης Μαρινάκης ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading και η Αγγελική Φράγκου πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Economist, μαζί με την

«Ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι πολύ σημαντικός, καθώς κατέχουν το 32% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG και πετρελαίου», ανέφερε ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Ευάγγελος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «είναι βαρύνουσας σημασίας μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει αυτήν την ισχύ, αυτό το tonnage, για να πραγματοποιεί αυτό που επιζητεί η νέα εποχή, να είμαστε λιγότερο ή καθόλου εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο της Ρωσίας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ελληνικά πλοία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως αν αναλύσουμε τη διαθέσιμη χωρητικότητα στην περιοχή θα δούμε πως το 50-60% είναι ελληνικά πλοία. “Η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει εν μιά νυκτί. Όλο αυτό το πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει κάποια χρονοδιαγράμματα παράδοσης ως το τέλος του έτους. Είναι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί μέσω συμβολαίων. Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο και κανένα εμπάργκο”, σημείωσε και πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρήνης.

"Προσφέρουμε σταθερότητα"

“Η μεταφορά πετρελαίου προς την Ευρώπη έχει αναληφθεί από εμάς. Είναι σημαντικό μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ να έχει καταφέρει να βρίσκεται σε θέση να πραγματοποιεί ότι απαιτούν οι εποχές ώστε να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τη Ρωσία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τονίζοντας ότι ως ναυτιλία «προσφέρουμε σταθερότητα στον κόσμο και στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να δούμε τους πολιτικούς της Ευρώπης να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες ελέγχουν το 32% του παγκόσμιο στόλου μεταφοράς πετρελαίου και πάνω από 22% του στόλου LNG συνολικά.

“Φτιάξτε κανόνες και εμείς θα ακολουθήσουμε», είπε η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των κρίσεων.  Τόνισε δε ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα καθώς «το 1/3 των προμηθειών σε τρόφιμα προέρχεται από την εμπόλεμη περιοχή. Είναι σημαντική η διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων. Έχουν αλλάξει πολλά. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά για να εξασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα και τα προϊόντα θα φτάσουν σε αυτή με ασφάλεια για να έχει πρόσβαση ο κόσμος.  Τα 40% του Φυσικού Αερίου και το 20% του πετρελαίου τα προμηθευόταν η Ευρώπη από τη Ρωσία. Τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης οι προμήθειες γίνονται από άλλες χώρες πιο μακρινές που σημαίνει ότι αυξάνουν τα τονομίλια, η απόσταση που καλύπτουν τα πλοία άρα το προϊόν που μεταφέρεται είναι πιο ακριβό.”

Αναφερόμενη στις αιτιάσεις κατά του ελληνικού εφοπλισμού που προέρχονται από τις δηλώσεις Ζελένσκι για “παραβίαση του εμπάργκο” η Αγγελική Φράγκου επεσήμανε ότι "το 95% του παγκόσμιου στόλου ακολουθεί τις κυρώσεις. Έχουμε νομική ομάδα που μας συμβουλεύει τι να κάνουμε. Δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ”Φτιάξτε κανόνες και εμείς θα ακολουθήσουμε”.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας