Μενού Ροή
Σε μίνι ράλι εκτόνωσης οι ενεργειακές μετοχές του Χ.Α. με οδηγό τη ΔΕΗ

Σε ράλι εκτόνωσης και μερικής αποκατάστασης επιδίδονται στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ενεργειακές μετοχές, καθώς – μαζί με τις τράπεζες – ήταν αυτές που είχαν πιεστεί τα μέγιστα το προηγούμενο διάστημα, λόγω της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης με τον ενεργειακό «πόλεμο» Ευρώπης – Ρωσίας και το σταμάτημα της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream το 10ήμερο 11 – 21 Ιουλίου.

Η μερική αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη που ξεκίνησε χθες αλλά είχε προεξοφληθεί και νωρίτερα, αποφόρτισε σημαντικά την κατάσταση σε όλες της χώρες της Ευρώπης, ειδικά όσες έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση όπως η Γερμανία, δίνοντας την ευκαιρία για ανοδική εκτόνωση και στις ενεργειακές μετοχές.

Είτε εμπλέκονται άμεσα, είτε έμμεσα, είτε δεν εμπλέκονται σχεδόν καθόλου, εξ αντανακλάσεως οι μετοχές του ενεργειακού τομέα είχαν δεχτεί σημαντικό πλήγμα το τελευταίο διάστημα και όχι άδικα. Έτσι λοιπόν τις τελευταίες ημέρες και ειδικά το τελευταίο 4ήμερο που σύσσωμο το Χ.Α. αντιδρά ανοδικά, οι μετοχές της ενέργειας και των τραπεζών που είχαν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, κάνουν καλή αντίδραση.

Αποφόρτιση

Ασφαλώς η επαναλειτουργία του αγωγού αποφορτίζει περαιτέρω όλο το σύστημα και μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, σε μια περίοδο που τίποτα δεν αποκλείεται, τα πάντα μεταβάλλονται ταχύτατα και δεν υπάρχουν… θέσφατα και κανόνες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. το τελευταίο ανοδικό τετραήμερο ενισχύεται σε ποσοστό 3,96%, ο FTSE 25 είναι στο +4,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 10,67%.

Πλην των τραπεζών που κυριάρχησαν εύλογα, κάποιες μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα ξεχωρίζουν με πρώτη τη ΔΕΗ που το τελευταίο διήμερο κάνει ράλι καθώς χθες κέρδισε 5,32% και προχθές +6,86%. Η μετοχή της ΔΕΗ είχε φτάσει να υποχωρεί κοντά στο 45% φέτος, έχοντας κατέλθει και στα 4,85 ευρώ πρόσφατα, οπότε το τελευταίο 4ήμερο αντιδρά σε ποσοστό 13,78%, ενώ από τις 12 Ιουλίου κερδίζει 18,30%.

Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 5,77 ευρώ με την αποτίμηση του ομίλου να δια μορφώνεται στα 2,19 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω Jumbo και Μυτιληναίο. Η τελευταία έκλεισε με άνοδο 3,74% χθες, ενώ κερδίζει 7,77% το 4ήμερο, καθώς πρωτύτερα είχε δεχτεί ισχυρές πιέσεις, πέφτοντας σε χαμηλά 16 μηνών και στα 12,80 ευρώ στις 5 Ιουλίου.

Η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο +6,87%, η Motor Oil +5 και τα ΕΛΠΕ +2,46%. Αντίδραση σε ποσοστό +9% έβγαλε και ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ που είχε πιεστεί υπερβολικά όλο το προηγούμενο διάστημα πέφτοντας σε χαμηλό τουλάχιστον 18 μηνών. Η AVAX ενισχύεται σε ποσοστό 6,87% το 4ήμερο, ενώ δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο της αγοράς μετοχές όπως Ελλάκτωρ και Intrakat.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας