Εντυπωσιακή είναι η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής και το 2022, όπως άλλωστε τα τελευταία χρόνια όπου παρουσιάζει τη διαχρονικά καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε όλο τον FTSE 25, έχοντας άκρως ανθεκτική αλλά συνάμα και ανταμειφτική για τους μετόχους πορεία.
Αποκορύφωμα της εξαιρετικής πορείας τόσο τον Οκτώβριο όσο και το 10μηνο είναι ότι χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,90 ευρώ (+0,43%), επίπεδα που σε κλείσιμο αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά για την 15χρονη παρουσία της στο ταμπλό του Χ.Α.! Η μετοχή ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και υψηλότερα, όταν στις 8 Ιουνίου 2022 είχε βρεθεί ακόμη και στα 19,68 ευρώ, όμως δεν κράτησε εκείνα τα επίπεδα που έκλεισε εκείνη την ημέρα στα 18,50 ευρώ.
Το χθεσινό κλείσιμο λοιπόν είναι το ιστορικά υψηλότερο για τη μετοχή που πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ, διπλάσια και πλέον από αυτόν της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα που αποτιμάται στα 980 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΤΕΝΕΡΓ πλασαρίστηκε πλέον στην 8η θέση των αποτιμήσεων στον FTSE 25, πίσω από τις Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ και Μυτιληναίο. Οι δύο τελευταίες αποτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ και 2,37 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που σημαίνει ότι οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και Τέρνα Ενεργειακή αποτιμώνται κοντά στα 7 δισ. ευρώ πλέον, δείχνοντας το… εκτόπισμά τους.
Θυμίζουμε πως η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 14,1% τον Οκτώβριο ανεβάζοντας την απόδοσή της στο 10μηνο στο +38,6%, αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» του FTSE 25, ασχέτως κλάδου.
Οι δύο κεντρικοί καταλύτες
Δύο είναι οι κεντρικοί καταλύτες που «τραβούν» εκ νέου την ΤΕΝΕΡΓ σε νέα υψηλά, πλην βεβαίως της ποιότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης. Ο ένας καταλύτης είναι η προσμονή για το επιτέλους «κλείδωμα» του deal με το αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier και ο δεύτερος η προσμονή για πιθανή είσοδο της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece.
Σε ό,τι αφορά το deal, από τον όμιλο δεν διαρρέεται απολύτως τίποτα, τα πάντα λαμβάνουν χώρα με απόλυτη μυστικότητα και τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα τόσο κρίσιμο για τους μετόχους – αλλά και όλη την αγορά – ζήτημα. Αυτό που έχει πει ο όμιλος εδώ και καιρό είναι πως έως τα τέλη Νοέμβρη ότι είναι να γίνει θα έχει γίνει, ενώ η όποια συμφωνία, θα αφορά όλους τους μετόχους, θα πάει δηλαδή σε δημόσια πρόταση και όχι σε άλλες, μεσοβέζικες λύσεις.
Οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» και γράφεται σε στήλες… παρασκηνίου και… σεναρίων, δεν είναι τίποτα άλλο από «ψαρέματα» και διαρροές διαφόρων (ετερόκλητων) κύκλων δίκην μπλόφας, για δικούς τους λόγους.
Οι πιθανότητες για εισαγωγή στον MSCI Standard Greece
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως η Τέρνα Ενεργειακή έχει καλές πιθανότητες να εισαχθεί – για πρώτη φορά στην ιστορία της – στο δείκτη… βιτρίνα του Χ.Α., στο… Champions League, ήτοι στο δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) Standard Greece. Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών αναμένεται γίνουν την άλλη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου.
Μολονότι τα κριτήρια του οίκου MSCI είναι αυστηρά, ενώ υπάρχουν και κάποιες διαδικασίες που δεν είναι γνωστές, με κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή θα μπορούσε να μπει στο δείκτη. Αν εισαχθεί η ΤΕΝΕΡΓ στο δείκτη, τότε θα φιλοξενεί τρεις ενεργειακές μετοχές καθώς πέρυσι μπήκε η ΔΕΗ και φέτος το Μάιο η Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ΤΕΝΕΡΓ φαίνεται να προσεγγίζει τόσο τη συνολική κεφαλαιοποίηση που απαιτείται (πρέπει να ξεπερνά τα 2,09 δισ. δολ.) όσο και τη σταθμισμένη (0,94 δισ. δολ.), δηλαδή την κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης διασποράς, αγγίζοντας έτσι το εύρος που θεσπίζει ο οίκος.
Ο Οκτώβριος
Σημειώνεται πως ο οίκος Morgan Stanley Capital International επιλέγει μία από τις τελευταίες δέκα εργάσιμες ημέρες του Οκτωβρίου για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του. Επιλέγει μια συγκεκριμένη ημέρα, όπου και κατατάσσει τις εταιρείες με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση σε φθίνουσα σειρά, ενώ δίπλα τοποθετεί τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίησή τους (προερχόμενη από την ελεύθερη διασπορά).
Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας διάφορα ποιοτικά και ποσοτικά (κεφαλαιοποίηση, εμπορευσιμότητα κτλ.) κριτήρια, θα μας ανακοινώσει ποιες εταιρείες θα συμπεριλάβει στους δείκτες του.
Τυχαίο ή όχι, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δεν είχε πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες εργάσιμες του Οκτωβρίου, κλείνοντας στις οκτώ ανοδικά και στις δύο αμετάβλητη. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το 10ήμερο, επανήλθε πάνω από τα 18 ευρώ μετά από δύο και πλέον μήνες.
Στο δείκτη MSCI Standard Greece συμμετέχουν από την ελληνική αγορά οκτώ μετοχές και είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Αν εισαχθεί η ΤΕΝΕΡΓ, τότε ο ενεργειακός κλάδος θα έχει τρεις εκπροσώπους, ισοφαρίζοντας τον τραπεζικό που επίσης έχει τρεις.
Η εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή το 2007 και τα ιστορικά χαμηλά
Η Τέρνα Ενεργειακή εισήλθε στο Χ.Α. στις 14 Νοεμβρίου 2007 στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, με την κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Ομολογουμένως πολύ ακριβή αποτίμηση για τότε, καθώς ήταν στο ήμισυ της σημερινής, ενώ ο όμιλος έχει σχεδόν δεκαπλασιάσει το εκτόπισμά του. Βεβαίως, θυμίζουμε ότι το 2007 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είδε ακόμη και τις 5.300 μονάδες, με τις τράπεζες σε ιστορικά υψηλά και τη ΔΕΗ στα 37 ευρώ, οπότε ίσχυαν άλλοι όροι στις αποτιμήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το χαμηλό των 5,44 ευρώ άμα στις 16 Μαρτίου 2020 λίγο μετά τον ερχομό της πανδημίας στην Ελλάδα, η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 226%. Το πλέον εκπληκτικό βεβαίως είναι ότι από τα ιστορικά χαμηλά των 0,6890 ευρώ που βρέθηκε στο ναδίρ της 6ης Ιουνίου 2012, όταν όλο το Χ.Α. είχε βυθιστεί υπό το φόβο του Grexit, η μετοχή καταγράφει ράλι σε ποσοστό 2.632%! Και ενώ όλα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές, μέσω επιστροφών κεφαλαίου και μερισμάτων.