Μενού Ροή
Σημάδια ανάκαμψης στην αυστριακή βιομηχανία

Η Αυστρία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η Ομοσπονδία Αυστριακών Βιομηχανιών.

Οι τιμές παραγωγού έχουν υπερβεί το ανώτερο σημείο καμπής τους, γεγονός που υποδηλώνει σταδιακή μείωση της πίεσης του κόστους, ιδίως για τη βιομηχανία. Η ομαλοποίηση των τιμών των βασικών πρώτων υλών, η έντονη μείωση των ναύλων στις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων και η συνεχιζόμενη άμβλυνση των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν συμβάλει σε αυτό.

Πρόσθετες δυνατότητες ανάκαμψης αναμένονται επίσης για τον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως στον τουρισμό και την αναψυχή, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν πλέον αρθεί σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτούς.

«Η τελευταία επιχειρηματική έρευνα της IV δείχνει σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Κριστόφ Νιουμάγιερ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αυστριακών Βιομηχανιών, IV για συντομία, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (24 Ιανουαρίου).

«Ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση συνεχίζουν να επιδεινώνονται, η υφεσιακή δυναμική στη βιομηχανία αναμένεται να εξασθενήσει τους επόμενους έξι μήνες», πρόσθεσε. Αυτό θα καθιστούσε πιο πιθανή την επιστροφή σε επεκτατική πορεία από τα μέσα του 2023.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του IV Κριστιάν Χελμεστάιν, μπορεί να αποτραπεί μια σημαντική μείωση της οικονομικής παραγωγής, η οποία οφείλεται και στις «τεράστιες δημόσιες δαπάνες των κρατών μελών της ΕΕ για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, οι δαπάνες ανέρχονται στο 7% για την Αυστρία και τη Γερμανία. «Η κατάσταση αρχίζει να παίρνει μια στροφή προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή περαιτέρω απρόβλεπτα αρνητικά σοκ», τόνισε ο Χέλμεστάιν.

Σύμφωνα με τον Νιούμαγερ, το βασικό αίτημα του κλάδου προς τους πολιτικούς είναι «να ενισχυθούν χωρίς καθυστέρηση οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Αυστρία» και ιδίως να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για την εγχώρια παραγωγή, καθώς αυτό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι για τους ανταγωνιστές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει «μέσω διαφόρων μέτρων σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμποδιστεί η σταδιακή αποβιομηχάνιση με επακόλουθες απώλειες στην ευημερία».

Θα περιλάμβανε επίσης διαρθρωτικές βελτιώσεις στον δημόσιο τομέα και μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την καταπολέμηση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας