Μενού Ροή
Σκάει είδηση «βόμβα» για τη ΔΕΗ

Μια είδηση που θα συζητηθεί «σκάει» εντός ολίγου για την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, την ΔΕΗ.

Μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου αναμένεται να ανακοινωθεί και μια σοβαρή μετοχική εξέλιξη για την εταιρεία.

Πρόκειται για κίνηση που θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το ολικό επιχειρηματικό turnaround, ίσως το μοναδικό σε αυτή την έκταση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προφανώς πιστώνεται στην διοίκηση Στάσση.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος «μαμούθ» ύψους 2,1 δις. ευρώ που συμβάλει στην σημαντική μείωση του δανεισμού της.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε καθαρά χρέη 5 δισ. ευρώ το 2014 και πλέον πέφτουν κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η ΔΕΗ απελευθερώνεται έτσι από ένα σημαντικό κομμάτι κόστους εξυπηρέτησης δανείων, εξοικονομεί κεφάλαια και μπορεί στο μέλλον να αναζητήσει νέες γραμμές χρηματοδότησης για να υλοποιήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα που λέγεται πως θα είναι 5,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η τελευταία διετία

Όλα αυτά συμβαίνουν, μετά από  μια περίοδο έως τις εκλογές του 2019 όπου η ΔΕΗ πήγαινε ολοταχώς στον γκρεμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 η ΔΕΗ έκλεισε με ζημιές πάνω από 500 εκατ. ευρώ, που το 2019 ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, καθώς δεν είχε χρήματα ούτε για ξύλινες κολώνες.

Ωστόσο, ο κύκλος της αντιστροφής της τάσης είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, υπό τη νέα Διοίκηση. Και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του 2020, που γύρισαν σε κέρδη 67 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη, αυτά που βάζουν πάντα στο μικροσκόπιο οι διεθνείς επενδυτές άγγιξαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή της ΔΕΗ είχε εντελώς απαξιωθεί. Σήμερα η τιμή της έχει σχεδόν επταπλασιαστεί.

Η κεφαλαιοποίηση της έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ με πολλούς ξένους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στη μετοχή της εταιρείας, ενώ έχει κερδίσει διαδοχικές πιστοληπτικές αναβαθμίσεις από μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας