Μενού Ροή
Σκόπελος στις επενδύσεις για το κλίμα οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, προειδοποίησε ο ευρωβουλευτής Ράσμους Άντρεσεν, καλώντας την τράπεζα να διαφοροποιήσει τα επιτόκια της.

Η ΕΚΤ θα «παραμείνει στην πορεία της» και θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για όσο διάστημα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πάνω από τον στόχο του 2%, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Πέμπτη (19 Ιανουαρίου).

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη λύση της ενεργειακής κρίσης, ιδίως τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια.

«Αντιμετωπίζουμε πληθωρισμό που προκαλείται από το σοκ προσφοράς στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άντρεσεν στη EURACTIV.

«Ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ούτε η επιθετική πολιτική επιτοκίων, αλλά η επίλυση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μακροπρόθεσμα», είπε.

Ο Άντρεσεν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ετήσιο ψήφισμά του σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καλεί την κεντρική τράπεζα να «διαφοροποιήσει» τα επιτόκιά της, επιτρέποντας στις πράσινες επενδύσεις να επωφεληθούν από χαμηλότερα επιτόκια, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους κεφαλαίου τους.

«Υπάρχουν οικονομικοί τομείς στους οποίους δεν χρειαζόμαστε εξασθένιση της ανάπτυξης, αλλά όπου στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε περισσότερη δραστηριότητα», δήλωσε ο Άντρεσεν.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι μια πιο διαφοροποιημένη δράση, επίσης όσον αφορά τα επιτόκια, μπορεί να συμβάλει σε αυτό», πρόσθεσε.

Αυτό υποστηρίζεται από τη ΜΚΟ Positive Money, η οποία υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ιδιαίτερη επίδραση στις πράσινες επενδύσεις.

«Τα έργα πράσινης ενέργειας είναι πιο εντάσεως κεφαλαίου, καθώς απαιτούν μεγαλύτερες προκαταρκτικές επενδύσεις», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΜΚΟ που μοιράστηκε με τους φορείς χάραξης πολιτικής. «Η βιομηχανία πράσινης ενέργειας είναι επομένως πιο ευαίσθητη στο υψηλότερο κόστος κεφαλαίου από ό,τι οι παραδοσιακές βιομηχανίες», αναφέρεται.

Προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια στις πράξεις αναχρηματοδότησής της όταν οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση ή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΕΚΤ θα μπορούσε «να συμβιβάσει την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών με τους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους της ΕΕ», συνέχισε η ΜΚΟ.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη στρατηγική της ΕΚΤ για το κλίμα

Τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου), οι διαπραγματευτές της ομάδας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τη θέση τους σχετικά με τη στρατηγική της ΕΚΤ έναντι της κλιματικής αλλαγής ενόψει της έγκρισης του ετήσιου ψηφίσματος του Κοινοβουλίου σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Δεν θα μιλήσουμε μόνο για αυτή την πρόταση, αλλά και για το ζήτημα του κλίματος συνολικά, άρα για την ευθύνη της ΕΚΤ να συμμορφωθεί με τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού», δήλωσε ο Άντρεσεν.

Αν και ο Άντρεσεν ελπίζει ότι η πρόταση για διαφοροποιημένα επιτόκια θα συμπεριληφθεί στο κοινοβουλευτικό ψήφισμα, παραδέχθηκε ότι η αντίδραση των φιλελεύθερων και συντηρητικών ομάδων της Βουλής θα το καταστήσει δύσκολο.

«Ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός και είναι η κύρια και μοναδική δουλειά της ΕΚΤ να τον μειώσει, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει γίνει πρόσφατα ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στον πληθωρισμό της γενικής τιμής», δήλωσε στη EURACTIV ο συντηρητικός νομοθέτης Φούλβιο Μαρτουσιέλο.

«Ακριβώς όπως η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε μεμονωμένα ποσοστά πληθωρισμού σε επίπεδο κρατών μελών, έτσι δεν κάνει και διακρίσεις μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Μαρτουσιέλο, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας εντός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Όπως επιβεβαίωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια του τελευταίου μας Νομισματικού Διαλόγου, το θέμα των διαφοροποιημένων επιτοκίων δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να εξετάσει η ΕΚΤ», κατέληξε ο Μαρτουσιέλο.

«Πιστωτική πολιτική χωρίς χέρια», λέει εμπειρογνώμονας

Οι εμπειρογνώμονες, επίσης, προειδοποιούν κατά της ιδέας να διαφοροποιηθούν τα επιτόκια, αντιμετωπίζοντας έτσι διαφορετικά τις τράπεζες ανάλογα με τις πιστώσεις που χορηγούν στις επιχειρήσεις.

«Τώρα, όλες οι τράπεζες έχουν το ίδιο επιτόκιο» στο πλαίσιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, δήλωσε στη EURACTIV ο Μίκαελ Μπάουερ, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

«Η επιβολή διαφορετικών επιτοκίων για διαφορετικές τράπεζες εκεί θα ήταν φυσικά μια ριζική αλλαγή, ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα από το σημερινό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα εγκυμονούσε «σημαντικούς κινδύνους».

«Νομίζω ότι η συναίνεση είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από την πιστωτική πολιτική», είπε. «Είναι πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη, πολύ επικίνδυνη. Και η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπάουερ.

Αμφισβητεί επίσης τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια πρόταση.

«Σε γενικές γραμμές, δεν πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα έκανε τεράστια διαφορά για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Μπάουερ. «Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα και θα μπούμε στο σωστό δρόμο μόνο αν θέσουμε και πάλι υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Εστίαση στα εταιρικά ομόλογα

Ωστόσο, ο Μπάουερ αναφέρει επίσης ότι η εξέταση του κλιματικού αποτυπώματος της ΕΚΤ αποτελεί μέρος της εντολής της.

«Υπάρχει η συμβατική υποχρέωση να υποστηρίζονται οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης», δήλωσε.

Κατά την άποψη του Μπάουερ, η ΕΚΤ θα πρέπει έτσι να επικεντρωθεί στα εταιρικά ομόλογα, τα οποία η κεντρική τράπεζα αγοράζει στο πλαίσιο της «μη συμβατικής» νομισματικής της πολιτικής.

Καθώς οι εταιρείες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων εκδίδουν περισσότερα ομόλογα, το να «αγοράζουμε απλώς ό,τι πωλείται, ό,τι υπάρχει στην αγορά» θα οδηγούσε αυτόματα σε ένα «καφέ αποτύπωμα», το οποίο δεν θα ήταν σύμφωνο με τη δευτερογενή εντολή, δήλωσε ο Μπάουερ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

«Κλίνουμε τώρα το χαρτοφυλάκιό μας για τα εταιρικά ομόλογα προς εκδότες με καλύτερη βαθμολογία για το κλίμα, με σκοπό να εξαλείψουμε την υπάρχουσα προκατάληψη προς τις επιχειρήσεις με έντονες εκπομπές», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συμπόσιο στις 10 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ωστόσο, καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τα ομόλογα που κατέχει στον ισολογισμό της στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η χρήση μόνο κλιματικών δεικτών όταν πρόκειται να αντικαταστήσει ομόλογα που λήγουν με νέα ίσως να μην είναι πλέον επαρκής, υποστήριξε η Σνάμπελ.

Ως εκ τούτου, «ελλείψει τυχόν επανεπενδύσεων, θα πρέπει να εξεταστεί η ενεργός αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου προς πιο πράσινους εκδότες», δήλωσε η Σνάμπελ.

«Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των εταιρικών ομολόγων, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να πουλήσει εκείνα των εταιρειών που είναι ιδιαίτερα καφέ», εξήγησε ο Μπάουερ.

Αυτό, επίσης, είχε κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς, είπε, αλλά «στην πράξη, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει» από το να διαφοροποιηθούν τα επιτόκια για τις εταιρικές τράπεζες ανάλογα με το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας