Μενού Ροή
Standard & Poor’s: Επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΒB- για ΔΕΗ

H Standard & Poor’s επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒB-, με σταθερό outlook.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται.

Η έκθεση της ΔΕΗ σε υψηλές τιμές στην Ενέργεια, που επιδεινώθηκαν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μείωσε σημαντικά το περιθώριο αξιολόγησής της για την περίοδο 2022-2023.

Σημειώνεται πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει ωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πέρα από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (/MWh).

Αυτή η άνευ προηγουμένου αστάθεια αύξησε σημαντικά τις ανάγκες ρευστότητας, ως αντιστάθμιση κινδύνου στις απαιτήσεις επί των πελατών για το 2022.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ΔΕΗ είχε σταθερή θέση ρευστότητας στην αρχή του έτους, έχοντας λάβει 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ το 2021 και την έκδοση ομολόγων 1,275 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2021.

Ωστόσο, το απόθεμα μετρητών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης το 2022 (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα υψηλότερη μόχλευση.

Η εκτίμηση της Standard & Poor’s οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για συναλλαγές αντιστάθμισης κινδύνου λόγω αστάθειας (περίπου 600 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται πως οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης είναι αυξημένες (για την πληρωμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για το έτος 2021 το πρώτο τρίμηνο του 2022 δαπανήθηκαν 456 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, οι εμπορικές απαιτήσεις, λόγω των υψηλότερων τιμολογίων και της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Μοιραία, οι επιδόσεις το 2022 θα υποβαθμιστούν σημαντικά λόγω αυτής της διαρροής ρευστότητας, με τoν δείκτη ελεύθερων ταμειακών ροών (FFO) προς χρέος να περιπίπτει στο 15%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 40%.

Από την άλλη, η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο καθαρού χρέους προς EBITDA κάτω του 3,5x (έναντι 2,6x στο τέλος του πρώτου τριμήνου).

Επίσης, τα κυβερνητικά μέτρα παρέμβασης για τη διατήρηση της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας θα επιβαρύνουν σημαντικά τις παραγωγικές δραστηριότητες της ΔΕΗ – κάτι που αμβλύνεται σε επίπεδο επιπτώσεων από τη θέση της εταιρείας εν συνόλω.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από την άνοδο των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε φόρο 90% στα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων εγχώριων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 (εκτιμάται σε περίπου 590 εκατ. ευρώ) ενώ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αντισταθμίσει τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.

Το τελικό φορολογητέο ποσό θα αξιοποιηθεί για εκπτώσεις στους καταναλωτές Έλληνες προμηθευτές.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ, διανεμήθηκαν 336 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο.

 

Mείγμα παραγωγής

Το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς το φυσικό αέριο, αντιπροσωπεύοντας το 40% των πρωτογενών πηγών ενέργειας για παραγωγή ενέργειας.

Το μείγμα παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ ήταν 42% με βάση το φυσικό αέριο το 2021.

Το 2021, το 40% του φυσικού αερίου που εισήχθη στην Ελλάδα προερχόταν από τη Ρωσία, και εύλογα από την αρχή της σύγκρουσης η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων αύξησε τους κινδύνους έλλειψης φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως λέει η S&P, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμη, καθώς η χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πετρέλαιο και τον λιγνίτη.

Mοιραία, βέβαια, οι πιθανές επιπτώσεις στο σχέδιο κατάργησης του άνθρακα της ΔΕΗ είναι ακόμη αβέβαιο.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο: περιλαμβάνουν μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP, 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως), ο οποίος καλύπτει το ένα τέταρτο της ελληνικής ζήτησης (1 bcm), από τη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Αίγυπτος, και τη Νιγηρία), και το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ (LNG).

Χάρη στη στρατηγική της θέση στα σύνορα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους εισαγωγής φυσικού αερίου που δεν προέρχεται από τη Ρωσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας.

Σταθερή προοπτική

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σταδιακά στο στρατηγικό της σχέδιο, διατηρώντας τη μόχλευση κάτω από το 5x και τον δείκτη ελεύθερων ταμειακών ροών προς χρέος πάνω από 15%.

Μια αρνητική ενέργεια αξιολόγησης θα οφείλεται σε έναν ή συνδυασμό των ακόλουθων παραγόντων:

• Επιδείνωση των πιστωτικών δεικτών, με χρέος προς FFO κάτω του 15% ή χρέος προς EBITDA άνω του 5x.

• Οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα αποδειχθούν σοβαρές, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο επισφαλών χρεών από τις λιανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και χαμηλότερους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας προς κατανάλωση ή ρυθμιστικά μέτρα που επηρεάζουν τα περιθώρια κέρδους ή τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

• Έλλειψη προθυμίας και ικανότητας από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την εταιρεία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας